Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Το παράδειγμα του Κόστα στην Πορτογαλία επικαλέστηκε ο υποστηρικτής του Χάρη Δούκα, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – Την παρουσία της στη Βουλή προέταξε η Μιλένα Αποστολάκη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμόρφωση στρατηγικής ενόψει του πρώτου, αλλά και η σύναψη συμμαχιών με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν πλέον τον πυρήνα της έντονης δραστηριότητας την οποία αναπτύσσουν κυρίως παρασκηνιακά τα έως τώρα πέντε πρόσωπα που διεκδικούν τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Μετά το πρώτο κύμα επικριτικών σχολίων με αφορμή τον «πληθωρισμό» των υποψηφιοτήτων για τα πολιτικά μεγέθη της Χαριλάου Τρικούπη, από τις περισσότερες πλευρές επιχειρείται αυτό το αρνητικό σε επίπεδο εντυπώσεων στοιχείο να αποκτήσει θετικό πρόσημο: οι πολλές υποψηφιότητες θα συμβάλουν ώστε να ανέβει το ποσοστό συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, που ως γνωστόν έχουν προσδιοριστεί για τις 6 και 13 Οκτωβρίου, λέγεται χαρακτηριστικά.

Ούτε έως χθες το βράδυ, πάντως, είχε ξεκαθαριστεί αν οι πολλές υποψηφιότητες θα γίνουν περισσότερες – αν δίπλα στις πέντε, δηλαδή εκείνες των Ν. Ανδρουλάκη, Χ. Δούκα, Π. Γερουλάνου, Μιλένας Αποστολάκη και Μιχ. Κατρίνη, θα προστεθούν τουλάχιστον άλλες δύο: των Νάντιας Γιαννακοπούλου ή/και Αννας Διαμαντοπούλου.

Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-1

«Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή όπως είμαι πάντα. Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ και θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Οποιος εκλεγεί αρχηγός θα είμαστε πίσω του», είπε (ΣΚΑΪ) χθες η κ. Γιαννακοπούλου, κάνοντας ορισμένους στη Χαριλάου Τρικούπη να σχολιάζουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφια, αλλά να παρουσιαστεί εκείνη –και όχι ο κ. Μ. Χριστοδουλάκης– ως το πρόσωπο στο οποίο τελικά ο εξωκοινοβουλευτικός υποψήφιος Χ. Δούκας θα προτείνει τη θέση της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που κερδίσει τη θέση του προέδρου.

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή της μη κοινοβουλευτικής ιδιότητας του δημάρχου, ανέδειξε χθες η κ. Αποστολάκη, μέσω της επισήμανσής της πως εκείνη είναι εκλεγμένη βουλευτής: «Εχω κοινοβουλευτική εμπειρία. Είμαι μέσα στη Βουλή και θεωρώ πως αυτό είναι ένα κομβικό ζήτημα.

Το κέντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων είναι η Βουλή. Εκεί είναι η μάχη, εκεί είναι η μεγάλη μάχη πάνω στην οποία κρίνονται πολιτικά ζητήματα, αλλά και η ετοιμότητα και η καταλληλότητα. Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να υπηρετήσω αυτό τον στόχο της ετοιμότητας», είπε (Action24).

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ως υποστηρικτής του κ. Δούκα, κινήθηκε χθες ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, καθώς φρόντισε, επικαλούμενος παράδειγμα από την Πορτογαλία, να στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων: «Ο Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία ήταν ενάμιση χρόνο δήμαρχος Λισσαβώνας και παράλληλα πρόεδρος και μετά από ενάμιση χρόνο κέρδισε και έγινε πρωθυπουργός. Επομένως, αφού υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην Ευρώπη, ας του δώσουμε τη δυνατότητα να κριθεί από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά (Οpen).

Σε κάθε περίπτωση, κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μπροστά στις κάλπες του Οκτωβρίου θα είναι η λήψη οριστικής απόφασης εκ μέρους της κ. Αννας Διαμαντοπούλου αναφορικά με τον ρόλο που θα επιδιώξει να διαδραματίσει.

Η ίδια, ως γνωστόν, στην τηλεοπτική συνέντευξή της (ΕΡΤ1) μίλησε για εν δυνάμει πολλούς ρόλους, κάνοντας αρκετούς να σημειώνουν ότι πιθανόν να σκέπτεται κάτι ευρύτερο του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η ίδια είχε πει, άλλωστε, στη συνέντευξη της: «Η θετική πρόταση, και νομίζω αυτό λείπει από τον δημόσιο διάλογο, είναι μια ατζέντα τελείως άλλη από αυτή που συζητούμε. Βλέπω ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα, και πριν από την τριετία, να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση».

Τέλος, ο εκ των διεκδικητών Π. Γερουλάνος άρχισε από χθες τη μέσω Διαδικτύου συλλογή υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT