Χαμηλώνει τους τόνους το Μαξίμου μετά τις δηλώσεις Καραμανλή, Σαμαρά

Χαμηλώνει τους τόνους το Μαξίμου μετά τις δηλώσεις Καραμανλή, Σαμαρά

Σταθερός στην επιλογή να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους παραμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τη δριμεία κριτική που άσκησαν σε κυβερνητικές επιλογές οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκληρή κριτική των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, κατά την προχθεσινή εκδήλωση, για κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης προκάλεσε τους αναμενόμενους μετασεισμούς στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς έδειξε πως εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μια «αθέατη ψυχική διάσταση» που σοβεί στο παρασκήνιο και στην προχθεσινή εκδήλωση βγήκε, περισσότερο από άλλες φορές, στο προσκήνιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, η αντίδραση ήταν παραπάνω από ψύχραιμη. Η λιτή και πάγια αναφορά πως «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις και ομιλίες πρώην πρωθυπουργών» έδειξε την πρόθεση να μη δοθεί συνέχεια και η πληγή να μη γίνει μεγαλύτερη.

«Το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση, που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

H πρόθεση αυτή αποτυπώθηκε και στη χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable», καθώς απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις αιχμές των πρώην πρωθυπουργών και κυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Το μόνο σημείο που μπορεί να θεωρηθεί έμμεση απάντηση ήταν όταν ανέφερε πως «το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση, που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους», ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε, αποδομώντας τις αιτιάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, πως κατά τις πρόσφατες εκλογές «η Ν.Δ. παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κεντροδεξιά, ποσοστιαία στην Ευρώπη». Παραδέχτηκε ωστόσο πως ο στόχος που είχε τεθεί δεν επετεύχθη, καθώς «οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα ανησυχίας». Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως όσο βαριά και να ήταν όσα ειπώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια και η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στα προβλήματα που υπάρχουν και στην αντιμετώπισή τους. Αυτό σηματοδότησε και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα της ομιλίας των δύο πρώην πρωθυπουργών, στο «Λαϊκό» νοσοκομείο, θέλοντας να δείξει πως κυβερνητική προτεραιότητα είναι «τα προβλήματα και όχι οι… αναλύσεις».

Η απάντηση

Το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Δεν είναι κοινότοπο αυτό που θα πω. Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κόμματος, για πάρα πολλούς λόγους» είπε, προσέθεσε ωστόσο πως «το σημείο-κλειδί, αυτό το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες, είναι ότι εκπροσωπούμε μια κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό, που εξελέγη πριν από ένα χρόνο με μια πολύ ισχυρή εντολή, που σε καμία περίπτωση δεν είναι λευκή επιταγή, για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για το οποίο έως το τέλος της τετραετίας θεωρούμε ότι θα κριθούμε αυστηρά από τους πολίτες, θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα και θα δώσει σημαντικές ανάσες στους πολίτες, κυρίως ως προς το εισόδημά τους. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτό θα κριθούμε, και αυτό νομίζω ενδιαφέρει και τον κόσμο».

Η κ. Μπακογιάννη

Νωρίτερα, πιο επικριτική ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που σε τηλεοπτική παρουσία της ήταν η πρώτη χρονολογικά που σχολίασε τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών, διαχωρίζοντας μάλιστα τον Κώστα Καραμανλή από τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο Καραμανλής έκανε μια ανάλυση για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα, πράγματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, ότι “δεν με παίζουνε”», είπε. Συνεχίζοντας την κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, η πρώην υπουργός σχολίασε τη φράση του κ. Σαμαρά περί «μικρής και φοβικής Ν.Δ.». «Το να πεις τη Ν.Δ. του 41% την πιο φοβική και μικρή Ν.Δ., εντάξει. Υπάρχει ένα μέτρο πάντα σε αυτά που λες», προσέθεσε, ενώ αρνήθηκε πως η Ν.Δ. έχει φύγει από τις αρχές και τις αξίες της. Οσον αφορά την αποστροφή του κ. Σαμαρά περί «αποκαρδιωτικής εικόνας» στα εθνικά θέματα, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, οι σταθερές της Ευρώπης δεν είναι πλέον σταθερές» και «για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT