Μηνύματα προς τα Σκόπια και τα Τίρανα

Μηνύματα προς τα Σκόπια και τα Τίρανα

Ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι οι ενστάσεις της Ελλάδας για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Οι ενστάσεις της Ελλάδας για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν διμερή χαρακτήρα, αλλά άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (συνέδριο Economist), επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας. «Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική: πρώτον, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεύτερον, το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Και τρίτον, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Επί αυτών των ζητημάτων δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει τη σταθερή υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, τον μοναδικό σταθερό παράγοντα στη γειτονική χώρα, η οποία ακόμη δεν έχει σταθερή κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, μετά και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ράντεφ μίλησαν για στρατηγική εταιρική σχέση και άξονα στρατηγικής συνεργασίας.

Αθήνα και Σόφια έχουν κοινή πρόκληση τη στάση που κρατάει η νέα εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια, η οποία υποσκάπτει συνειδητά τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τους δύο γείτονές της. Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων εξελέγη με επιχείρημα, μεταξύ άλλων, την άρνηση οποιασδήποτε προοπτικής νέας συνταγματικής αναθεώρησης προκειμένου να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία. Πέρα από τη συγκεκριμένη κοινή πρόκληση, Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκονται ενώπιον της λήξης της Συμφωνίας του 1964, βάσει της οποίας η Σόφια υποχρεούται να αποδεσμεύει κάποια ύδατα προς τον ποταμό Aρδα, από τα οποία αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις στον βόρειο Εβρο. Δεδομένης της απουσίας κυβέρνησης στη Σόφια, η Ελλάδα προτείνει την ολιγόμηνη, άτυπη παράταση της συμφωνίας έως ότου μια σταθερή κυβέρνηση στη Βουλγαρία μπορεί να συζητήσει επί της ουσίας. Η βουλγαρική πλευρά ζητάει μεγαλύτερες διευκολύνσεις και πρόσβαση προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η σιδηροδρομική σύνδεση προς Βορρά εξυπηρετούν ήδη τη Βουλγαρία, ενώ οι δύο πλευρές συνεργάζονται άψογα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία και υπαγόρευσε τη στενότερη σύνδεση και σε επίπεδο υποδομών. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες και με τον Μολδαβό ομόλογό του Ντορίν Ρεκεάν, ενώ έφτασε στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο οποίος σήμερα θα έχει επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT