Εντός και Εκτός: Μπορέλ και Δένδιας μαζί στη φρεγάτα «Ψαρά»

Εντός και Εκτός: Μπορέλ και Δένδιας μαζί στη φρεγάτα «Ψαρά»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο (σ.σ. έτσι περιγράφουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι την εισβολή και κατοχή του μισού νησιού το 1974) στις 20 Ιουλίου. Το πόσο δικαιολογημένη και αναγκαία είναι αυτή η επιχείρηση, την οποία πραγματοποιήσαμε ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, φαίνεται από το περιβάλλον ασφαλείας που δημιουργήθηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η στάση μας απέναντι στη λύση των δύο κρατών στο νησί και η στήριξή μας στους συμπατριώτες μας θα συνεχιστεί». Αυτά είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, επαναλαμβάνοντας, βέβαια, γνωστές απόψεις της Αγκυρας. Ολα αυτά, ενώ ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, εξέφραζε «και προς τις δύο πλευρές», όπως είπε, την ανησυχία του για τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης «που προχωρεί με ανησυχητικό ρυθμό». Ο κ. Στιούαρτ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα επιστρέψει στο νησί τον Αύγουστο, δίχως να αναμένεται ότι θα κομίσει κάτι εξαιρετικά αισιόδοξο…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα ταξιδέψει την Παρασκευή μέχρι τη Λάρισα, προκειμένου να επισκεφθεί το Συντονιστικό Στρατηγείο της επιχείρησης «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Εν συνεχεία, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια θα μεταβεί στο Τζιμπουτί, όπου θα βρίσκεται η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν αντικειμενικά γερασμένο στόλο, αποτελεί τη μοναδική χώρα που μαζί με την Ιταλία υποστηρίζουν σθεναρά τις «Aspides», μια επιχείρηση που πολλοί στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν με αμφιθυμία. Ο κ. Δένδιας, πάντως, χθες από το Λαγονήσι όπου βρέθηκε, μεταξύ πολλών άλλων υπουργών που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist, είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας. «Βλέπουμε λοιπόν τις δαπάνες στην άμυνα να ξεπερνούν και το 4% ως όριο, ως “εισιτήριο” προς την επιβίωση», δήλωσε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος και στην ατζέντα 2030. Είναι προφανές ότι αφενός τα F-35, αφετέρου οι υπόλοιπες δαπάνες που προγραμματίζονται, θα οδηγήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε ύψος που καμία χώρα του ΝΑΤΟ (πλην των ΗΠΑ) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη –δικαίως– χθες αντέδρασε σε μια εντελώς απρεπή και υβριστική παρέμβαση της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτού (πλέον) της Νέας Αριστεράς Θεανώς Φωτίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής για νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη επέμεινε να λάβει τον λόγο πριν τοποθετηθούν στο σύνολό τους όσοι βουλευτές είχαν ζητήσει να παρέμβουν. «Κυρία υπουργέ, δεν μπορείς να καταπατάς τις διαδικασίες, περιμένουμε να μιλήσουμε όλοι, να μας απαντήσεις συνολικά», σχολίασε με έντονο ύφος η κ. Φωτίου. Απτόητη η κ. Κεφαλογιάννη συνέχισε την παρέμβασή της, αλλά πριν ολοκληρώσει τη φράση που είχε ξεκινήσει να λέει, από ανοιχτό μικρόφωνο ακούστηκε στην αίθουσα ένα βροντερό «άι στο διάολο» από την κ. Φωτίου. Οπως ήταν λογικό, η κ. Κεφαλογιάννη ξέσπασε. «Τι είπατε; Θα το επαναλάβετε; Ετσι έχετε μάθει να μιλάτε στο Κοινοβούλιο; Και το πρόβλημά σας είναι ο κανονισμός; Εδώ δεν ξέρετε βασική κοινωνική συμπεριφορά. Τέτοιες αγοραίες εκφράσεις μόνο από τέτοια πρόσωπα ακούγονται εδώ μέσα. Ντροπή σας», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κεφαλογιάννη. Εν συνεχεία ακολούθησαν διάφορα ακατάληπτα από πλευράς της κ. Φωτίου, η οποία δεν φημίζεται για την εγκράτεια των λόγων της. Λίγο η ζέστη, λίγο η κούραση, τι να πει κανείς όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να εργάζονται Ιούλιο μήνα…

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Τίρανα. Τις τελευταίες ημέρες η πλευρά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και πλέον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντη Μπελέρη προχωρεί στην κατάθεση αιτημάτων αποφυλάκισης. Η νομική αυτή κίνηση έχει ως βάση τον υπολογισμό ότι σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία ο κ. Μπελέρης πλησιάζει στο να έχει εκτίσει την ποινή για την οποία καταδικάστηκε πρωτόδικα και δευτερόδικα (δύο χρόνια, με κάθε ημέρα να μετράει περίπου ως μιάμιση). Εντάσσεται, επιπλέον, και στην προσπάθεια των δικηγόρων του να έχει βγει από τη φυλακή ή έστω να πάρει άδεια έως τις 16 Ιουλίου, προκειμένου να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οπως είναι γνωστό, οι ευρωβουλευτές δεν ορκίζονται.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, όπως αρέσκεται να δηλώνει ο πρωθυπουργός. Ο Ιούλιος έρχεται με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου αποφάσισε, σε αντίθεση με τις αρχικές της εξαγγελίες, την επαναφορά του 24% στον ΦΠΑ για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά». Αυτά ισχυρίζονται από τον Οικονομικό Τομέα του ΠΑΣΟΚ, καθώς πέρα από την εσωστρέφεια καλό είναι να βγαίνει και κάποια αντιπολιτευτική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT