Συνάντηση Κατ. Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Λετονίας

Συνάντηση Κατ. Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Λετονίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Λετονίας και τα περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία εν μέσω μίας σειράς πρωτοφανών προκλήσεων στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, που απαιτούν δυναμική και συντονισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Λετονίας, Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, δύο χρόνια μετά από την επίσημη επίσκεψή της στη Ρίγα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Λετονίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «οι χώρες μας, σύμμαχοι και εταίροι, διατηρούν στενές σχέσεις και συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα διεθνή fora» και πρόσθεσε πως «οι σχέσεις αυτές στηρίζονται στις κοινές αρχές και αξίες, που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Κράτος Δικαίου, στη Δημοκρατία».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι θα πρέπει να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τον πολιτικό διάλογο, εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, που απαιτούν δυναμική και συντονισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Oπως σημείωσε, «ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης αυτής απαιτούν συσπείρωση και δημιουργία ενός κοινού μετώπου, που θα μας επιτρέψει να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες, ώστε να επιτύχουμε την ειρήνη και την ασφάλεια».

Τέλος, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε από κοινού και δυναμικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πριν οι συνέπειές της καταστήσουν αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησής της».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρίνκεβιτς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή –«καυτή»– υποδοχή (όπως είπε χαριτολογώντας λόγω καιρού), συμφώνησε μαζί της ότι η συνεργασία των δύο κρατών στηρίζεται στη φιλία και την παράδοση 102 ετών, πλέον, και ανέφερε πως θυμάται πολύ καλά την επίσκεψή της κ. Σακελλαροπούλου στη Ρίγα πριν από δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι έδωσε μία πολύ θετική ώθηση στους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας – Λετονίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Λετονίας υπογράμμισε: «Είμαστε χώρες που συμφωνούμε, βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και στο ΝΑΤΟ, και αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις στην Ευρώπη, πέρα από την Ευρώπη στον κόσμο, στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στο Μεσανατολικό».

Σημείωσε, επίσης, ότι χάρηκε ιδιαίτερα για τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με μέλη της διασποράς της χώρας του στην Αθήνα, όπου διαπίστωσε ότι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την παραμονή τους στην Ελλάδα, και τόνισε ότι ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. «Ταξιδεύουν πολύ μεταξύ Αθηνών και Ρίγας», πρόσθεσε. Τέλος, ευχαρίστησε και πάλι κ. Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι «από δω και πέρα η κοινή μας Ιστορία, η σχέση μας πρέπει να συζητηθούν και ευρύτερα».

Τελετή παρασημοφόρησης

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή, απένειμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Λετονίας απένειμε στην κ. Σακελλαροπούλου τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Τριών Αστέρων.

Το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ρίνκεβιτς και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT