Στ. Κασσελάκης: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις»

Στ. Κασσελάκης: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις»

«Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για μια προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι ότι θα παραιτηθώ», ανέφερε από το συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με ιστορία, αλλά ήταν και η μία από τις δύο κυβερνήσεις που ανάγκασαν τη γενιά μου να φύγει από τη χώρα σωρεύοντας αυτό το υψηλό απόθεμα χρέους», τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Οπως είπε, «το 35% του ΠΑΣΟΚ απείχε από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επομένως, για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Αυτό είναι το θέμα όταν έχεις να κάνεις με το κέντρο. Δεν είναι καθαρό ποια είναι η φιλοσοφία του. Για παράδειγμα, θέλω να ακούσω από το ΠΑΣΟΚ αν είναι διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος από τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμβιβαστεί», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε πως «θέλουμε ένα καθαρό μήνυμα από τις υπόλοιπες δυνάμεις ότι είναι πράγματι προοδευτικές. Ομως, είναι κάτι που θα πρέπει να έρθει από κάτω προς τα πάνω. Προσωπικά είμαι ανοιχτός στο να μην αποτελέσω μέρος του προβλήματος εδώ. Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για μια προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι ότι θα παραιτηθώ. Αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι εδώ για να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ. Ομως αν κάποιος θελήσει να πιέσει καταστάσεις απ’ έξω, θα λάβει την αντίδραση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα από τη βάση είναι για έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό και ανεξάρτητο».

Στρέφοντας τα βέλη της κριτικής προς την κυβέρνηση, ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε τι έχει κάνει τόσα χρόνια η Νέα Δημοκρατία. «Αφήνουν απλώς τους Ελληνες να φτωχαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως εάν γίνει πρωθυπουργός, «δεν θα αισθάνομαι την ανάγκη να πάρω την άδεια κανενός για να κάνω το σωστό, ιδίως για τους εργάτες και για όσους είναι στο περιθώριο σε καθεστώς φτώχειας».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ αλλά μόνο ως αμυντικής συμμαχίας. Δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε περιπέτειες που μπορεί οι ΗΠΑ κατά καιρούς να αποφασίζουν».

Χαρακτήρισε «ανησυχητικό προηγούμενο» την άνοδο της Ακροδεξιάς, «διότι ιστορικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα είχε συνδεθεί με την έννοια της αλληλεγγύης». Μάλιστα, απέδωσε τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές εκδηλώθηκαν μέσα από τις ευρωεκλογές, στην «αδυναμία των πολιτικών ηγεσιών» να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις. «Οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν το καθήκον να αναδείξουν ότι υπάρχει ένα εναλλακτικό μοντέλο», σχολίασε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT