Νέο «αγκάθι» με τα Τίρανα η απογραφή της ελληνικής μειονότητας

Νέο «αγκάθι» με τα Τίρανα η απογραφή της ελληνικής μειονότητας

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την «ακεραιότητα» της διαδικασίας.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Τις ανησυχίες που έχουν ήδη εκφράσει οι οργανώσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τα στοιχεία της απογραφής, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στη γειτονική χώρα, υιοθετεί και η Αθήνα, σύμφωνα με όσα είπε χθες δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης περιέγραψε την ανάγκη να υπάρχει ακρίβεια σε διαδικασίες όπως η εθνική απογραφή ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή προοπτική κάθε χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλημμελής απογραφή της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχει καταγγελθεί με αρκετή λεπτομέρεια από τη Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) – Ομόνοια, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων «οι απογραφείς απέφυγαν την υποβολή ερωτημάτων ή τη μη καταγραφή των απαντήσεων σε πεδία όπως η εθνική καταγωγή, η ελληνική μητρική γλώσσα, το ορθόδοξο θρήσκευμα», δηλαδή ουσιαστικά στοιχεία της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρακτική ήταν έντονη ειδικά στις περιοχές όπου η αλβανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ύπαρξη οργανωμένων κοινοτήτων ελληνικής καταγωγής πολιτών.

Ολα αυτά λειτουργούν, βεβαίως, ως ένα ακόμη στοιχείο προβληματισμού για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, πέρα από τις επιπτώσεις της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντη Μπελέρη. Σήμερα ενδέχεται να αποφασιστεί η καθαίρεση του κ. Μπελέρη, έπειτα από την εκλογή του στην Ευρωβουλή και, σύντομα, θα προκηρυχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου Χειμάρρας.

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε «τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την ακεραιότητα της απογραφής, η οποία έχει γίνει στην Αλβανία». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα. Τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχουν ήδη καταθέσει και αναφερθεί σε αυτά. Υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η απογραφή αυτή». Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε άλλωστε ότι «πρόκειται σαφέστατα για ένα προαπαιτούμενο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας το να σέβεται την ακρίβεια των δεδομένων. Και απαιτούμε από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών».

Βέβαια, οι κ. Γεραπετρίτης και Σάλενμπεργκ δεν διαφώνησαν επί της αρχής για την ανάγκη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεγάλο σκέλος των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες αφορούσε τη μετανάστευση, καθώς η Αυστρία αποτελεί χώρα δευτερογενών μεταναστευτικών μετακινήσεων και η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ενδιαφέρει έντονα τη Βιέννη, η οποία –υπενθυμίζεται– αποτέλεσε μία από τις χώρες που διαφώνησαν με την πλήρη επέκταση του κεκτημένου Σένγκεν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Σε ό,τι δε αφορά το κομμάτι της μετακίνησης πληθυσμών, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι διέπουν τα ζητήματα αυτά. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ αυστηρή στους κανόνες αυτούς. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία και με τις αυστριακές αρχές. Και θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση του οποιουδήποτε για να παρέχουμε τη σχετική βοήθεια, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει όμως να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα που ανακύπτουν σε σχέση με την κινητικότητα των πληθυσμών στη ρίζα τους», σημείωσε επ’ αυτού ο κ. Γεραπετρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT