Συνεδρίαση με δύσκολη ατζέντα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίαση με δύσκολη ατζέντα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθούν τα οικονομικά του κόμματος, η «Αυγή» και η πορεία προς το συνέδριο – Διαβουλεύσεις των «87» ενόψει της σημερινής σύγκλησης του οργάνου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κομματικά όργανα, σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία και στο τέλος της εβδομάδας στην Κεντρική Επιτροπή, μεταφέρονται τα εσωκομματικά χαρακώματα που έχουν δημιουργήσει ειδικά μετά τις ευρωεκλογές μέσω συνεντεύξεων ή και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο ο πρόεδρος όσο και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνδιαμορφώνοντας έτσι ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Κουμουνδούρου.

Τα σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη για έκτακτο καταστατικό συνέδριο, που από πολλούς εκλαμβάνονται ως αφετηρία μετάλλαξης του κόμματος και εξοστρακισμού των μη φιλικών προς εκείνον στελεχών, η απόφαση για το κλείσιμο της ημερήσιας έντυπης «Αυγής», όπως και οι εξαγγελίες του περί αποκαλύψεων για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα είναι τα πεδία επί των οποίων αναμένεται να αναθερμανθούν τα εσωκομματικά μέτωπα. Στη λίστα με τις σπίθες που απειλούν με νέα πυρκαγιά το σκηνικό εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιθανολογείται ότι θα προστεθεί και η πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να γίνει διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής («προκειμένου με άνεση να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να γίνει ουσιαστική συζήτηση»), ενώ είναι γνωστό ότι η περί τον κ. Κασσελάκη ηγετική ομάδα σχεδίασε εξαρχής μονοήμερη συνεδρίαση για την ερχόμενη Κυριακή.

Οπως αρκετοί αναφέρουν στις πυρετώδεις παρασκηνιακές επαφές τους ενόψει των δύο αυτών κρίσιμων συνεδριάσεων, το μόνο που θα μπορούσε να διατηρήσει –τώρα και για ένα διάστημα ακόμη– τα πνεύματα «εντός ορίων» είναι η αβεβαιότητα των εξελίξεων στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τις δρομολογηθείσες για τον Οκτώβριο κάλπες ανάδειξης ηγεσίας.

Σε αυτόν τον νέο κύκλο εσωκομματικών αναμετρήσεων, τα κυριότερα «στρατόπεδα» εντός ΣΥΡΙΖΑ είναι: πρώτον, οι λεγόμενοι «Kasselistas», εκείνοι που στηρίζουν δυναμικά τον πρόεδρο (μεταξύ αυτών η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ν. Καρανίκας). Σημειώνεται, βεβαίως, ότι δεν αποτελούν το σύνολο των «προεδρικών» της προ ευρωεκλογών περιόδου, καθώς αρκετοί, ειδικά μετά το μέτωπο που άνοιξε με τον κ. Τσίπρα ο νυν πρόεδρος, τηρούν αποστάσεις. Δεύτερον, η ομάδα των «87», που υπενθυμίζεται πως συνυπέγραψαν κείμενο εν πολλοίς αμφισβήτησης των επιλογών Κασσελάκη σε σειρά θεμάτων (ανάμεσά τους και πρόσωπα κοντινά στον πρώην πρωθυπουργό, όπως οι Γ. Τσίπρας, Αλ. Φλαμπουράρης, Αικατερίνη Νοτοπούλου κ.ά.). Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τελευταίες μεταξύ τους διαβουλεύσεις καταγράφηκαν δύο απόψεις: η μία για σκληρή αντιπαράθεση με την ηγεσία Κασσελάκη και η δεύτερη –ηπιότερη– με συστάσεις για αναμονή ώστε πρώτα να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του προέδρου. Τρίτον, ένας κύκλος στελεχών δίχως ομοιογένεια, που επίσης στέκεται απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Σε αυτούς ξεχωρίζει ο κ. Δ. Τεμπονέρας, ενώ κατά καιρούς εισέρχονται ή και εξέρχονται πρόσωπα που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Τέταρτον, τα μέλη της Κ.Ο. που «μουδιασμένα» παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Σε όλα αυτά, και πέραν των προαναφερομένων, κάνει την εμφάνισή του ως αιτία και αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Χθες η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά επαναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου σημείωσε (Οpen) με έμφαση: «Να είμαστε όλοι ξεκάθαροι στον ΣΥΡΙΖΑ και να συνομολογήσουμε ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί από τη βάση να πάμε σε κάτι ευρύτερο, όλοι να έχουμε την ίδια στόχευση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η ηγέτιδα δύναμη των συνεννοήσεων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT