Εντός και Εκτός: Και δεύτερη τουρκική κορβέτα στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ

Εντός και Εκτός: Και δεύτερη τουρκική κορβέτα στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες σας έχουμε κρατήσει ενήμερους για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και δη εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ όπου εκτελεί εργασίες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών το ιταλικό πλοίο «Teliri». Από τη στιγμή που εισήλθε εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ το πλοίο συνοδευόταν από μια ελληνική πυραυλάκατο («Γρηγορόπουλος») και μια τουρκική κορβέτα («Bozcaada»). Κάποια στιγμή νωρίς χθες το πρωί το τουρκικό ναυτικό αποφάσισε να στείλει και δεύτερη κορβέτα, την «Beykoz», η οποία πλέει κατά τα συνήθη, δηλαδή επιτηρώντας τις εργασίες χωρίς περαιτέρω παρέμβαση. Από την Αθήνα η κατάσταση παρακολουθείται με ψυχραιμία, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα για ένα έργο που –ούτως ή άλλως– είναι ουσιαστικά ιταλοκυπριακό.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία έχει δυσκολίες, ωστόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα, φάνηκε ότι γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν περισσότερα σημεία επαφής. Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι ο όγκος συναλλαγών Τουρκίας – Ρωσίας στα 55 δισ. δολάρια «δεν είναι πολύ σημαντικός» και έθεσε ως στόχο τα 100 δισ. δολάρια, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη. Ο κ. Πούτιν είπε ότι «παρά τις δυσκολίες στον κόσμο, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναπτύσσονται και προχωρούν βήμα προς βήμα» και πρόσθεσε πως «τα διάφορα στρατηγικά μας έργα υλοποιούνται με προγραμματισμένο τρόπο. Σπάσαμε ρεκόρ και στον τουρισμό». Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενδείκνυται για την ανάληψη μεσολαβητικού ρόλου στο Ουκρανικό. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ρωσοτουρκική σχέση στηρίζεται κυνικά στα απολύτως στενά συμφέροντα των δύο χωρών. Μένει να φανεί αν σε κάποιο σημείο υπάρχει τοίχος…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο θεσμικός πέλεκυς του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα έπεσε βαρύς πάνω στους βουλευτές που τα τελευταία 24ωρα στιγμάτισαν με τη συμπεριφορά τους το αξίωμά τους. «Από το 2016 η Βουλή έχει θέσει εν ισχύι έναν κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της. Η τήρηση των αρχών της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου αφορά τη συμπεριφορά μας εντός και εκτός του Κοινοβουλίου. Είμαστε σήμερα και χθες μάρτυρες συμπεριφορών μελών του Κοινοβουλίου που όχι μόνο δεν προασπίζουν το κύρος αλλά το υπονομεύουν και το υπονομεύουν εν πληθούση αγορά», είπε ο κ. Τασούλας, αναφερόμενος, βεβαίως, στον –διαγεγραμμένο πλέον από τη Ν.Δ.– Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και στη Θεανώ Φωτίου της Νέας Αριστεράς που προχθές… διαολόστειλε την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. «Μίλησα με την κ. Φωτίου, μου εξήγησε ότι αυτό δεν αφορούσε ύβρι προς την παριστάμενη υπουργό ή προς το Προεδρείο της Επιτροπής, αλλά ήταν μια έκφραση αγανάκτησης. Ωστόσο αυτό υπονομεύει, κατά τη γνώμη μου, την εικόνα του κοινοβουλευτισμού και την εικόνα μας και γι’ αυτό στην κ. Φωτίου επιβάλλω την πειθαρχική ποινή της ανακλήσεως στην τάξη», είπε ο κ. Τασούλας, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει πιο βαριές ποινές για τον κ. Αυγενάκη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Γαλλία και ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος στα 28 του έχει κομματικές περγαμηνές που θα ζήλευαν πολλοί στην Ελλάδα. Σχεδόν παράτησε το σχολείο για να μπει στα 16 στο Εθνικό Μέτωπο, όχι τόσο για το κόμμα, αλλά για τη Μαρίν Λεπέν, ενώ η προσήλωσή του στις κομματικές εργασίες δεν του επέτρεψε να τελειώσει ούτε το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Canard enchaîné, δεν ήταν και πολύ καλός φοιτητής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης (βαθμοί τύπου 1,8), καθώς μάλλον ήταν απασχολημένος με την προώθηση των ιδεών του Εθνικού Μετώπου. Από τη στιγμή, πάντως, που φθάνουν να είναι σοβαρά υποψήφιοι για πρωθυπουργοί σε μια χώρα όπως η Γαλλία, άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι δεδομένο ότι ο πήχυς μπορεί να πέσει ακόμα πιο χαμηλά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ποιες είναι οι ακροδεξιές θέσεις της; Το ότι λέει ότι “θέλω η χώρα μου να είναι ασφαλής –το λέμε και εμείς αυτό– και δεν θέλω να γεμίσει φανατικούς ισλαμιστές οι οποίοι θέλουν να κάνουν μουσουλμανικές αποικίες τις χώρες της Ευρώπης;”. Η Ευρώπη έχει αλωθεί. Βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη και δεν έχουν καμία πρόθεση να ενσωματωθούν». Αυτά είπε χθες για τη Μαρίν Λεπέν η ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου (Ρ/σ Παραπολιτικά 90,1) και, βεβαίως, ουδείς εξεπλάγη, καθώς το κόμμα της σε αυτό το πεδίο κινείται. Το ανησυχητικό ζήτημα είναι ότι η ρητορική αυτή αποκτά σιγά σιγά ολοένα και πιο κεντρική θέση στον δημόσιο διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT