ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ζητά ενότητα – «Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ζητά ενότητα – «Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία»

Την ανάγκη για «ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα» προέταξε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Στέφανος Κασσελάκης

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπου συζητήθηκαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η πορεία προς το καταστατικό Συνέδριο του κόμματος και η εισήγηση του οργάνου στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «μπορούν να αναζητηθούν κοινά πεδία για νομοθετική συνεργασία με άλλα κόμματα, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ», θέμα για το οποίο υπήρξε ομοφωνία. Κλείνοντας τη συνεδρίαση ανέφερε ότι «ήταν μία παρά πολύ παραγωγική και ευγενική συζήτηση. Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα, γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία με τις προτάσεις μας».

Επίσημες πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι η συνεδρίαση έγινε σε «ήρεμο και γόνιμο κλίμα». Ωστόσο, για την πρόταση κειμένου για την Κεντρική Επιτροπή υπήρξαν ενστάσεις από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ελένη Συμεωνίδου, διαφώνησαν σε πτυχές της εισήγησης που αφορούν την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το εάν είναι ικανοποιητικό και τα αίτια, διευκρινίζοντας ότι δεν δίνουν την έγκρισή τους. Ενστάσεις υπήρξαν και για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε το κλείσιμο της «Αυγής».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν υπήρξε ψηφοφορία επί του κειμένου εισήγησης στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ οι ενστάσεις θα κατατεθούν γραπτώς και θα ενσωματωθούν στο κείμενο εισήγησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ξανά συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με αντικείμενο τα οργανωτικά του κόμματος. Μία ακόμη συνεδρίαση θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η επόμενη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου θα είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα έχει αντικείμενο την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής που με τη σειρά της θα ετοιμάσει το Συνέδριο του κόμματος. Πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει το καταστατικό Συνέδριο ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν προλάβουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η επιτροπή που θα επεξεργαστεί την πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές που θα αποφασίσει το Συνέδριο. Στην επιτροπή συμμετέχουν: Τρύφωνας Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Παναγιώτης Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Ματζουράνης, Φωτεινή Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λιλά Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασσιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, Κώστας Παναγιώτοπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτη Μπελώνη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε «ενδελεχής ενημέρωση από τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για τα οικονομικά του κόμματος, τα έσοδα και έξοδα και τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές».

Τη βασική εισήγηση που απηχεί και τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, έκανε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Στην εισήγησή της αναφέρθηκε αρχικά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: «Παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν. Οι επιθέσεις της Ν.Δ., των φιλικών της μέσων, αλλά και του συνόλου, σχεδόν, των υπόλοιπων κομμάτων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έπεσαν στο κενό. Η εδραίωσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα αφετηρία. Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά της Ν.Δ., παρότι συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτήν, θέτοντας την ατζέντα σε πολλές περιπτώσεις».

Για την πορεία προς το Συνέδριο σημείωσε ότι «ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων» και τόνισε: «Οικοδομούμε το πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, σύγχρονο, διάφανο, ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα. Ενα κόμμα με αυτοπεποίθηση, με αξίες και πολιτικές που συσπειρώνουν τον κόσμο από τη σύγχρονη Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Ενα κόμμα που επιμένει στον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία».

Αναφέρθηκε και στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης την οποία χαρακτήρισε «πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Με πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, με προτάσεις νόμου και συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης. Πορευόμαστε συντεταγμένα και στη βάση του αιτήματος της προοδευτικής βάσης. Η αυτοτέλεια του κόμματός μας είναι δεδομένη. Τα σενάρια ρευστοποίησης δεν μας αφορούν».

Περαιτέρω αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φυσικά δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα. Οφείλει να ασκεί με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα και έξω από τη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, κινούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για την κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών» σημειώνει και επισημαίνει:

«Κεντρική θέση σε αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, κατέχει η θεσμική ανάγκη διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων».

Ξεκαθάρισε ότι οι μόνοι πόροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κρατική χρηματοδότηση, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό οφείλει να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους. «Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της “Αυγής”, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της “Αυγής” που ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο. Τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών μέσων είναι γνωστά από καιρό. Η “Αυγή” είναι πολύτιμη για την ιστορία της Αριστεράς και του λαού μας. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ενα σχέδιο το οποίο, για να επιτύχει τους στόχους του, θα πρέπει να εμπλέξει τα μέλη και τους φίλους μας, τους αναγνώστες και τους ακροατές» ανέφερε η κυρία Σβίγκου.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με αναφορά στην πορεία προς το συνέδριο: «Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου. Η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT