Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»

Την πρόθεση ψήφου και τις απόψεις των πολιτών για την κατάσταση στη χώρα, τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και τις προκλήσεις της καθημερινότητας εξετάζει δημοσκόπηση της Metron Analysis

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση ψήφου και τις απόψεις των πολιτών για την κατάσταση στη χώρα, τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και τις προκλήσεις της καθημερινότητας εξετάζει δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Σύμφωνα με το 65% των ερωτηθέντων η Ελλάδα αυτήν την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται για το 28%.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-1

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα κόμματα που θεωρούνται περισσότερο «κερδισμένα» είναι η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Φωνή Λογικής και η Νίκη.

Από την άλλη, «χαμένοι» των ευρωεκλογών εμφανίζονται η Νέα Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-2

Στην κορυφή της λίστας με τα προβλήματα που οι πολίτες αξιολογούν ως τα σημαντικότερα, βρίσκεται για ακόμα μία φορά το ζήτημα της ακρίβειας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα, η ακρίβεια καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις απαντήσεις, ενώ ακολουθούν οι απαντήσεις για ζητήματα οικονομίας, κρίση στους θεσμούς, ανεργία και εγκληματικότητα.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-3

Κληθέντες να σχολιάσουν το κυβερνητικό έργο, οι πολίτες έχουν αρνητική εντύπωση σε ποσοστό 66% και θετική εντύπωση σε ποσοστό 27%. 

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, θετικές απαντήσεις έδωσε το 12% και αρνητικές το 81%.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-4

Μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη, οι ερωτηθέντες εκφράζονται θετικά σε ποσοστό 33% και αρνητικά σε ποσοστό 62% για τον πρωθυπουργό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι 16% (θετική αξιολόγηση) και 76% (αρνητική αξιολόγηση).

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-5

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 33%.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-6

Το κομματικό σύστημα μετά τις ευρωεκλογές

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, οι πολίτες ερωτήθηκαν επίσης εάν μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, το κομματικό σύστημα είναι σε φάση σταθερότητας ή ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για «φάση ρευστότητας» κάνει λόγο το 74%, σε αντίθεση με το 23% που μιλάει για «φάση σταθερότητας».

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-7
Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-8

Αναφορικά με τους κυριότερους λόγους πίσω από την αποχή, οι απαντήσεις των πολιτών ανέδειξαν πρώτη με ποσοστό 47% την αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα, ενώ το 42% ανέφερε την υιοθέτηση μιας στάσης διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-9

Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 24,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,1%, το ΠΑΣΟΚ 10,3% και ακολουθούν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-10

Στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 30,4% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13,8% και ΠΑΣΟΚ με 12,9%.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-11

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (42%) και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης (40%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (39%).

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-12

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα.

Στην ερώτηση εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβάλλει εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, θετικά απαντάει το 54% και αρνητικά το 41%, με τις απαντήσεις να προέρχονται από άτομα με πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ, ή αναποφάσιστους που ψήφισαν ή θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-13

Σε σχέση με την πιθανότητα συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, η ίδια βάση ερωτηθέντων απάντησε «θα πάω σίγουρα» (14%), «πιθανόν να πάω» (23%), «μάλλον δεν θα πάω» (19%), «σίγουρα δεν θα πάω» (40%).

Δημοσκόπηση: Το 65% θεωρεί πως η Ελλάδα έχει «λάθος κατεύθυνση»-14
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT