«Μομφή» Μητσοτάκη κατά του Αυγενάκη

Για συμπεριφορές που ενοχλούν τους πολίτες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθιερωμένη συνάντηση είχαν χθες ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα καθημερινά προβλήματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακρίβεια, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο περιστατικό με τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο όπου όλη μας η προσοχή επικεντρώνεται και πάλι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη», με πρώτο το θέμα της ακρίβειας, για το οποίο τόνισε πως «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ», αναφερόμενος και στην απαντητική επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημά του για έλεγχο της αισχροκέρδειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα των ΜΜΜ, όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι έως το 2025 να προστεθούν 900 καινούργια λεωφορεία, αλλά και να αυξηθούν τα δρομολόγια, με στόχο και τη μείωση της κίνησης στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας, ενώ αναφέρθηκε και στο ανθρώπινο δυναμικό στην παιδεία, καθώς ανακοινώθηκαν ήδη 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Λευτέρη Αυγενάκη σημειώνοντας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. «Νομίζω ότι τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών», είπε προσθέτοντας πως αυτές οι συμπεριφορές «τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ξαναχτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Θύμισε, μάλιστα, πως σαν χθες συμπληρώθηκαν «εννέα χρόνια από το τραγελαφικό δημοψήφισμα του 2015, το οποίο ίσως αποτέλεσε την κορωνίδα, το κρεσέντο του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας για την ακρίβεια, εξήγησε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί, ενώ η πρόσβαση στη δημόσια υγεία, στην παιδεία και στα ΜΜΜ είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες. Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ειδικά και στο μεγάλο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν πολλοί εκπαιδευτικοί όταν διορίζονται μακριά από την οικία τους. «Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, αυτό που διαπίστωσα κι εγώ είναι ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι νέοι άνθρωποι, δάσκαλοι, σε μικρά και μεγάλα μέρη, που δίνουν μάχη και αγώνα τόσα χρόνια για να εκπαιδεύουν τα Ελληνόπουλα, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η εξασφάλιση στέγης για τους ανθρώπους αυτούς. Ξέρετε πολύ καλά και εσείς τι βλέπουμε, πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσουν στα μικρά μέρη με τον μισθό που έχουν, χωρίς ταυτόχρονα να τους δίνεται η δυνατότητα για στέγη. Νομίζω ότι στο θέμα αυτό αξίζει να γίνει κάποια κίνηση», κατέληξε. Παράλληλα ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μητσοτάκη για το πρόσφατο ταξίδι της στη Θράκη, τονίζοντας πως είναι σημαντικό «να χαράσσονται πολιτικές οι οποίες να έχουν σχέση και με τις τοπικές ανάγκες».

Θετική η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Περίπου δύο μήνες μετά την επιστολή του κ. Μητσοτάκη με την οποία ζητούσε λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό πολυεθνικών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε θετικά. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές, ενώ έκανε και τέσσερις προτάσεις για να εξομαλυνθούν οι διαφορές τιμών μεταξύ αγορών των κρατών της Ε.Ε. Οπως αναφέρεται στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν ξεκινάει τη συλλογή στοιχείων για να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους Ελληνες καταναλωτές», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημειώνει μεταξύ άλλων πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκινεί ερευνητική διαδικασία για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών τις οποίες είχε καταγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίες έχουν ως συνέπεια πανομοιότυπα ή παραπλήσια προϊόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές εντός της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT