Σε τι συμπίπτουν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Σε τι συμπίπτουν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Οι δύο αρχηγοί λένε πως θα δώσουν μάχη προκειμένου να μη «ρευστοποιηθούν» τα κόμματά τους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια δίνη συμπτώσεων με έντονο συμβολισμό έχουν εισέλθει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία παράλληλα, ως γνωστόν, χαρακτηρίζονται και ως οι κυριότεροι πυλώνες αυτού που αποκαλείται Κεντροαριστερά στη χώρα.

Η πρώτη εξ αυτών που ενδεικτικά αναφέρονται, και η πλέον προφανής «σύμπτωση» στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που αμφότερα κλυδωνίζονται από έντονη εμφύλια αμφισβήτηση της ηγεσίας τους, οδεύουν σε κρίσιμες εσωκομματικές διαδικασίες ταυτόχρονα: η Κουμουνδούρου, προς ένα καταστατικό συνέδριο που ήταν προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Οκτώβριο, αν και εσχάτως λέγεται πως επιχειρείται να επισπευσθούν οι προετοιμασίες ώστε να διεξαχθεί λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη αποφασίσθηκε να στηθούν κάλπες ανάδειξης ηγεσίας, επίσης για τον προσεχή Οκτώβριο.

Ως δεύτερη σύμπτωση θεωρείται η εκφρασθείσα, και μάλιστα με σχεδόν ταυτόσημη ορολογία, «κοινή» αγωνία των δύο σημερινών και υπό έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση αρχηγών, Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, για το μέλλον των κομμάτων τους, στο πλαίσιο των συζητήσεων περί ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. «Υπάρχουν σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέλαβα κόμμα, και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα» (Ν. Ανδρουλάκης, Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, 30/6). «Δουλέψαμε σκληρά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτόνομο κυβερνητικό κόμμα, όχι για να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα» (Στ. Κασσελάκης, Alpha, 2/7).

Ως τρίτη «σύμπτωση» αναφέρεται η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των σχεδίων και των δύο να προχωρήσουν άμεσα σε μεγάλες αλλαγές στα όργανα των κομμάτων τους.

Μια παράπλευρη, πλην όμως αξιοσημείωτη ομοιότητα σε αυτή την παράλληλη πορεία των δύο σχημάτων, και η οποία επίσης δεν περνάει απαρατήρητη, είναι εκείνη η οποία αφορά τη στάση δύο πρώην αρχηγών που έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί και αποτελούν –ο καθένας για τους δικούς του λόγους– σημεία αναφοράς για τα κόμματά τους: πρόκειται για τους Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι όχι μόνο έδειξαν με την παρουσία του δεύτερου στην πρόσφατη εκδήλωση του ιδρύματος του πρώτου για τις Πρέσπες να έχουν ανοιχτό κάποιον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και που επέλεξαν να βρίσκονται εκτός Αθηνών και να μην δώσουν το «παρών» στις τελευταίες κρίσιμες συνεδριάσεις των ανωτάτων καθοδηγητικών – πολιτικών οργάνων των κομμάτων τους, τηρώντας αποστάσεις από αρχηγούς και αμφισβητίες. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συμμετάσχει σε διεθνές πάνελ στη Μασσαλία και ο κ. Παπανδρέου σε διεθνές συμπόσιο στη Σύμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT