Εντός και Εκτός: Νύχτα στην Κύπρο ο Ερντογάν, λόγω ζέστης

Εντός και Εκτός: Νύχτα στην Κύπρο ο Ερντογάν, λόγω ζέστης

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι αυτό που έχει καταλάβει την εξουσία στα Σκόπια, αν και δεν θα έπρεπε να είχαν ξεχάσει τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γκρούεφσκι, στα χνάρια του οποίου φαίνεται ότι κινείται και ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Χθες δύο πρέσβεις, ο Ντέιβιντ Γκέερ που εκπροσωπεί την Ε.Ε. στα Σκόπια και η Πέτρα Ντρέξλερ της Γερμανίας, δήλωσαν ότι ελπίζουν να υπάρχει συνεχής διάλογος με τη νέα κυβέρνηση. Επρόκειτο για απάντηση στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος είχε μιλήσει για παρέμβαση «ξένων πρέσβεων στις εσωτερικές υποθέσεις». Ο ακραίος λόγος Μίτσκοσκι έχει αρχίσει να ενοχλεί πολλούς στην Ε.Ε., οι οποίοι πλέον ζυγίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν ένα κόμμα που –όπως είναι γνωστό– διατηρεί στενές σχέσεις με τη Βουδαπέστη και τη Μόσχα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για το μετρό στα Εξάρχεια, που έχει περάσει από πολλές φάσεις. Τώρα περνάει την κομμουνιστική φάση, ή τη φάση ΚΚΕ αν προτιμάτε. Ο Περισσός παίρνει εν προκειμένω το μέρος των κατοίκων που είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Και το ΚΚΕ κατηγορεί την Κομισιόν ότι «αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία των δικαιολογημένων ανησυχιών των κατοίκων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και εστιάζει σε ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, “πετώντας την μπάλα στην εξέδρα”, αποποιούμενη των ευθυνών της Ε.Ε., λύνοντας τα χέρια της κυβέρνησης της Ν.Δ.». Στην πραγματικότητα, λέει το ΚΚΕ, «τα προβλήματα που συνοδεύουν την κατασκευή του σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια, όπως και στους υπόλοιπους υπό κατασκευή σταθμούς της γραμμής 4, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής και κυβερνητικής πολιτικής του κόστους – οφέλους που διέπει τον σχεδιασμό των έργων, με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου για κάθε περιοχή και με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας της αναδόχου εταιρείας και των κατασκευαστικών ομίλων». Η αντίληψη της Ε.Ε. από το ΚΚΕ είναι πραγματικά πολύ παράξενη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει με τον υπερεθνικιστή κυβερνητικό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στην Κύπρο και θα είναι νύχτα. Οχι για τον λόγο που φαντάζεστε («μπορεί να έρθουμε μια νύχτα», απειλούσαν παλαιότερα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι), αλλά διότι η κυπριακή ζέστη τούς πέφτει κάπως βαριά. Προκειμένου οι δύο εταίροι να μπορούν να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις εορτασμού της θλιβερής για τον κυπριακό ελληνισμό επετείου του «Αττίλα» στα Κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ άλλαξε ελαφρώς το πρόγραμμα ώστε αυτό να ξεκινήσει στις εννέα το πρωί της 20ής Ιουλίου. Ο κ. Ερντογάν και ο 76χρονος Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ο οποίος αντιμετώπισε πέρυσι κάποια προβλήματα υγείας) θα φθάσουν το βράδυ της 19ης Ιουλίου στα Κατεχόμενα, θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και θα επιβιβαστούν στο προεδρικό αεροσκάφος που θα τους γυρίσει πίσω στην Αγκυρα. «Οπως γνωρίζετε, στις 20 Ιουλίου κάνει ζέστη στη βόρεια Κύπρο. Τα αδέλφια μας στην Κύπρο μπορούν επίσης να ανεχθούν τον καύσωνα ώς ένα βαθμό», είπε ο κ. Ερντογάν περιγράφοντας, περίπου, το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες. Η κυπριακή ζέστη είναι γενικά δύσκολη ακόμη και για νεότερους, ωστόσο η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική και για έναν ακόμη λόγο: διότι θα συμπληρώνεται μισός αιώνας μετά τον ξεριζωμό του κυπριακού ελληνισμού από τις εστίες του στη βόρεια Κύπρο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το αεροδρόμιο Αθηνών. Εκεί πρόλαβε να συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, λίγο προτού αυτός αναχωρήσει παρέα με έναν άλλον Ελληνα υπουργό, τον Νίκο Δένδια, για το Τζιμπουτί. Ο κ. Μπορέλ έχει λίγες ημέρες ακόμη στο αξίωμα, καθώς για την αντικατάστασή του επελέγη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και απομένει η επιβεβαίωσή της σε ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μαζί με τον κ. Δένδια ο κ. Μπορέλ θα επισκεφθεί και τη φρεγάτα «Ψαρά» που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία του εμπορίου. Πάντως για την Αθήνα θα είναι κρίσιμες και οι επαφές με τη νέα ύπατη εκπρόσωπο, καθώς φαίνεται ότι οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» συγκεντρώνουν ολοένα και μικρότερη υποστήριξη εντός της Ε.Ε. για πολλούς και διάφορους λόγους, πολιτικούς και εμπορικούς, μιας και πλέον η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών πλοίων απλώς περιπλέει την Αφρική, αποφεύγοντας την απειλή των Χούθι…

Η ΑΤΑΚΑ

«Τη στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα για ορισμένο χρονικό διάστημα, δημοσιονομικά, την υπολογίζουμε περίπου σε 0,5-1 δισ., όταν μόνο στο πρώτο τετράμηνο τόσα ήταν τα υπερέσοδα του ΦΠΑ. Δυστυχώς η κυβέρνηση αδιαφορεί, ενδεχομένως διότι –κατά την προσωπική μου εκτίμηση– επαναπαύεται στο ότι μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από τα εκατομμύρια τουριστών. Αυτό όμως δεν απαντά στο μείζον πρόβλημα του 80% της κοινωνίας, που πιέζεται αισθητά έως αφόρητα από το ανεξέλεγκτο κόστος ζωής». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και από τους παλαιούς βουλευτές του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας ένα καυτό θέμα συζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT