Η επόμενη μέρα στη σχέση Μητσοτάκη – «πρώην»

Η επόμενη μέρα στη σχέση Μητσοτάκη – «πρώην»

Πώς «ζυγίζει» το Μέγαρο Μαξίμου τις αιχμηρές ομιλίες των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν κριτική αλλά όχι τόσο αιχμηρή. Οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών την περασμένη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο προκάλεσαν αμηχανία αλλά και εκνευρισμό στην κυβέρνηση και κυρίως αυτή του κ. Αντώνη Σαμαρά, που ήταν με περισσότερες του αναμενομένου «γωνίες», ενώ είχε και απευθείας προσωπική κριτική στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη ο κ. Κώστας Καραμανλής επέλεξε να ρίξει τα βέλη του με πιο… έμμεσο τρόπο, επιλέγοντας κατά την ομιλία του να ασκεί συνεχώς κριτική στην Ευρώπη, φωτογραφίζοντας όμως διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι πως οι ομιλίες και των δύο πρώην πρωθυπουργών άνοιξαν μία νέα πληγή στη Ν.Δ., με την ψυχική διάσπαση να είναι πλέον ορατή. «Οταν νεοδημοκράτες χειροκροτούν τα βέλη των δύο πρώην πρωθυπουργών στον νυν, η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη», ανέφερε κυβερνητικός βουλευτής.

Στο Μαξίμου επικράτησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, επιλέγοντας πολύ χαμηλούς τόνους, και αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσουν στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μία πιθανώς ανεξέλεγκτη εσωκομματική δίνη. Το μη σχόλιο πως «δεν σχολιάζουμε πρώην πρωθυπουργούς» ήταν αναμενόμενα η πρώτη αντίδραση. Ομως και η συνέχεια ήταν το ίδιο ήπια. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις βολές των πρώην, επέλεξε να απαντήσει μόνο έμμεσα, λέγοντας πως το κόμμα του «ελκύει ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και προοδευτικοί του κέντρου», κλείνοντας για μία ακόμα φορά το θέμα της ταυτότητας της Ν.Δ.

Στο παρασκήνιο ωστόσο η αντιμετώπιση δεν ήταν το ίδιο ήπια. Στελέχη του Μαξίμου σημείωναν πως η κριτική του κ. Σαμαρά εκτός από «ακραία» ήταν και «άδικη» κυρίως στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ουδέποτε δέχθηκε να συζητήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης», τόνιζαν, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο δρόμος των Τιράνων και των Σκοπίων «περνάει μέσα από την Ελλάδα», αποδομώντας την επίθεση του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα. Με δεδομένα τα παραπάνω, στο Μαξίμου κάνουν και μία διαφορετική ανάγνωση: η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ως σφόδρα αντιπολιτευτική, μπορεί να… συσπειρώσει τη Ν.Δ. «Ο πολύ αιχμηρός λόγος λειτούργησε αντίστροφα», αναφέρει κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως «είναι στο DNA της παράταξης να συσπειρώνεται πάντα γύρω από τον εκάστοτε αρχηγό της». Ταυτόχρονα υπάρχει η αίσθηση –την οποία εξέφρασε δημόσια η Ντόρα Μπακογιάννη– πως ο κ. Σαμαράς εστίασε στις «προσωπικές του πικρίες» όπως φάνηκε με την αναφορά του για τα «άδεια έδρανα», κατά την ομιλία που είχε κάνει για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Κυβερνητική πηγή κάνει μια διαφορετική ανάγνωση, σημειώνοντας πως «είναι στο DNA της παράταξης να συσπειρώνεται πάντα γύρω από τον εκάστοτε αρχηγό της».

«Αυτό που περιμέναμε»

Διαφορετικός είναι ο τρόπος που υποδέχτηκαν στο Μαξίμου την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Προφανώς οι αιχμές και οι προειδοποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού έγιναν πλήρως αντιληπτές στο Μαξίμου και δεν… άρεσαν, αλλά το ύφος και η εκφορά του λόγου του πρώην πρωθυπουργού ήταν σαφώς πιο μετριοπαθή, κάτι που δεν πέρασε ασχολίαστο. Για να αντιληφθεί κάποιος τις αιχμές του κ. Καραμανλή πρέπει «να σκάψει πίσω από τις λέξεις», κάτι που κάνει «πιο διαχειρίσιμη την ομιλία του» από πλευράς κυβέρνησης. «Ο κ. Καραμανλής είπε σχεδόν ό,τι περιμέναμε», σημειώνει αρμόδια πηγή, τονίζοντας με έμφαση πως «ο Καραμανλής δεν ήταν προσβλητικός». Και στην ομιλία του κ. Καραμανλή ωστόσο, το Μαξίμου θεωρεί πως υπήρχαν σημεία που δεν είχαν «πραγματικό αντίκρισμα», όπως η αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού για το συνυποσχετικό που θα πάει τις δύο χώρες στη Χάγη, αφού τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής, το Μαξίμου θεωρεί πως απηχούν και τις κυβερνητικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση γίνεται αντιληπτό πως στην Ηρώδου Αττικού υπάρχει μία λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τον κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά, καθώς ο δεύτερος «υπερέβη τα εσκαμμένα». Παρά το γεγονός πως δεν θα ειπωθεί ποτέ επίσημα, σε αυτόν τον διαχωρισμό παίζει ρόλο και το… όνομα, καθώς το «Καραμανλής» έχει πάντα ειδικό βάρος στο νεοδημοκρατικό χρηματιστήριο.

«Και τώρα τι;» θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Οι επόμενες εκλογές μπορεί θεωρητικά να αργούν –εκτός πάντα εξαιρετικού απροόπτου– αλλά η συζήτηση που ήδη γίνεται είναι πως «η παράταξη δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με πόλεμο μεταξύ πρώην και νυν». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πιθανότατα να υπάρξει στο μέλλον κάποια επιχείρηση επαναπροσέγγισης. Πηγή ωστόσο που γνωρίζει πολύ καλά τον πρωθυπουργό αναφέρει πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί», τονίζοντας πως ειδικά με τον κ. Σαμαρά οι γέφυρες αυτή τη στιγμή δεν μοιάζουν απλά κομμένες, αλλά… καμένες. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που μάλλον δεν φαίνεται να απασχολεί ούτε την άλλη πλευρά, καθώς ο κ. Σαμαράς, σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία έχει δείξει πως κινείται με γνώμονα αυτά που πιστεύει, τα οποία ούτε στρογγυλεύει, ούτε κρύβει. Και για αυτόν τον λόγο στην ομιλία του ξεκαθάρισε πως δεν διαπραγματεύεται «μεγάλα αξιώματα».

Αντίθετα με τον Αντώνη Σαμαρά πάντως, τα σενάρια περί Κώστα Καραμανλή και προεδρίας υπάρχουν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μόνο… σενάρια. Η σχέση των δύο πλευρών καταγράφει το χαμηλότερο βαρομετρικό από το 2019 και αυτό δεν μπορεί να μη ληφθεί υπ’ όψιν. Και ο ίδιος άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής στις ιδιωτικές του συζητήσεις λέει σε κάθε τόνο πως δεν τον ενδιαφέρει αυτή η προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT