Κασσελάκης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Κασσελάκης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ναι» στις συγκλίσεις, όχι «ανήθικες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες» - «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι ένα κανονικό κόμμα εξουσίας»

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου», χωρίς όμως «ανήθικες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες», έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε προτάσεις για μια «νέα οργανωτική δομή» του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα προκύψει μέσω της αντικατάστασης των υφιστάμενων οργάνων του κόμματος. 

«Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι αυτές οι συγκλίσεις «θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα με διαφάνεια και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων». 

«Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες για εμένα θα ήταν ανήθικο και ατελέσφορο», συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι «ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά». 

«Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε μια πασαρέλα προσώπων άνευ νοήματος», τόνισε ο κ. Κασσελάκης λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα γίνει ποτέ «δέσμιος κανενός συμφέροντος». 

Παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «κανονικό κόμμα εξουσίας» και άσκησε δριμεία κριτική στην «κομματική νομενκλατούρα που έδινε μάχη χαρακωμάτων» στο κόμμα τα προηγούμενα χρόνια.

«Νέα Πολιτική Γραμματεία για “Αυγή” και “Κόκκινο”»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους κραδασμούς του εκλογικού αποτελέσματος των εθνικών εκλογών», σημείωσε αναφορικά με το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος.

«Την τετραετία 2015-2018, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 εκ. δόθηκαν για εξόφληση τραπεζικού δανείου. Την επόμενη τετραετία, με διπλές εκλογές και με ευρωεκλογές, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ., από τα οποία 4,1 εκ. δόθηκαν για την ολική εξόφληση του τραπεζικού δανείου. Το 2023, με διπλές εθνικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση ανήλθε στα 11,5 εκ. και φέτος το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ.», είπε ο κ. Κασσελάκης.

«Εχει έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις για “Αυγή” και “Κόκκινο” για αυτό θα συγκαλέσω νέα Πολιτική Γραμματεία την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος έκανε λάθη. «Αποδείχτηκε ότι το να μην αφήνω τίποτα αναπάντητο και να είμαι διαφανής, εκλήφθηκε ως προσπάθεια υπερπροβολής», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος» και ότι απαιτεί από τα στελέχη του κόμματος «να μην είναι υποκριτές». «Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν έχω δώσει σε κανέναν και σε καμία το δικαίωμα να μιλάει για εμένα. Η τοξικότητα δεν με εκπροσωπεί. Δεν τιμώρησα κανέναν για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων. Ζητώ συντροφικότητα και συλλογικότητα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε λέγοντας πως «η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι “τρόπος για να ζεις”». 

Παράλληλα, απέρριψε τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για καταστατικές αλλαγές, αφού παρουσίασε ορισμένα σημεία – προτάσεις για την «οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ αυτών των αλλαγών που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης είναι και η αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. 

Οι προτάσεις Κασσελάκη για τη νέα οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Ενεργοποίηση των Δημοτικών Επιτροπών Μελών, κατάργηση των Οργανώσεων Μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

– τη διαβούλευση θέσεων & προγράμματος.

– τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και

– τις προκριματικές εκλογές.

2. Κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και ενεγοποίση των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών.

3. Αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη, στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές και 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών. Το όργανο αυτό:

– Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:

– Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

– Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

– Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του Κόμματος.

– Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών

– Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων 

4. Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνεται το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

– τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του Κόμματος, τον επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο. 

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων. 

1. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Πρόταση για δύο δημοψηφίσματα καταθέτουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, τμήμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καταθέτει κείμενο – παρέμβαση στο οποίο αφενός ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία, αφετέρου προτείνει δημοψηφίσματα για την επόμενη μέρα του κόμματος

Όπως σημειώνεται στο κείμενο, «ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;”. Δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας».

Στο κείμενο τονίζεται ότι «τα θέματα των δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, οφείλουν να συζητηθούν αναλυτικά σε όλες τις οργανώσεις. Για την ουσιαστική συζήτηση τους, προτείνουμε την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την εν λόγω πρόταση υπογράφουν ορισμένα από τα στελέχη που είχαν υπογράψει το κείμενο των «87» τις προηγούμενες μέρες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT