ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρές διαχωριστικές γραμμές – Νέο πεδίο αντιπαράθεσης οι γαλλικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρές διαχωριστικές γραμμές – Νέο πεδίο αντιπαράθεσης οι γαλλικές εκλογές

Δύσκολη η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συγκρούσεις στην Κ.Ε.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο «στρατόπεδα» της Κουμουνδούρου και τη σύγκρουση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα για την ενωμένη Κεντροαριστερά. Ολα συνδέονται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που για τους «87» δεν είναι καθόλου καλό. Στην εσωκομματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως την επόμενη ημέρα οφείλουν άπαντες να στοχεύσουν στο πώς θα ηττηθεί η Ν.Δ. Ηδη στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Τεμπονέρας κ.ά. –μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για δημοψήφισμα– έστειλαν «σήμα» προς τον Στέφανο Κασσελάκη ότι μόνο η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει τη λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βαθύ το ρήγμα μεταξύ Κασσελάκη και «87» – Διαφορετικές οι «αναγνώσεις» στην Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Ο «οδηγός» για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη είναι πλέον η ήττα της Λεπέν στη Γαλλία από τον Μελανσόν. Τα συγκεκριμένα στελέχη βλέπουν έναν κίνδυνο περιχαράκωσης του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς να θορυβούνται όταν στην πρωτολογία του στην Κ.Ε. ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε: «Ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την Ακροδεξιά. Ακόμη και στη Γαλλία, ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν και όχι από τη Λεπέν, η οποία πήρε 33%».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε –και κατά πολλούς απάντησε– για την ανατροπή που πέτυχε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο: «Οταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη… Και ας μη γελιόμαστε, το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς».

To άτυπο ντιμπέιτ συνεχίστηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, να τονίζει πως το αποτέλεσμα στη Γαλλία είναι μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ωστόσο πως «προφανώς η Αριστερά, και να τονίσω όχι η Κεντροαριστερά, η Αριστερά έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή από τις άλλες παρατάξεις σε αυτή τη διαδικασία, και αυτό είναι βεβαίως θετικό… Με 89 μονοεδρικές περιφέρειες πιστεύετε δεν θα αναγκαζόμασταν με δύο γύρους να είχαμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Αρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».

Το βράδυ των αποτελεσμάτων ο Στέφανος Κασσελάκης σε πιο συναινετικούς τόνους είχε αναφερθεί στις προοδευτικές δυνάμεις που κάθισαν στο τραπέζι και συμφώνησαν –παρά τις διαφωνίες τους– σε βασικά ζητήματα. Πρόκειται για συνεχείς κυβιστήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός και αν βρίσκεται σε αναζήτηση της «χρυσής τομής», γνωρίζοντας πως το φθινόπωρο η συζήτηση θα είναι πολύ πιεστική τόσο για τον ίδιο όσο και για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Η Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξήγησε πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υπέρ των συγκλίσεων «από κάτω και όχι από πάνω» και πως ουσιαστικά το crash test θα είναι η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νομοθετήματα (ιδιωτικό χρέος, τράπεζες) το επόμενο διάστημα. Ο κ. Κασσελάκης, πάντως, δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά στη συνέντευξή του να αφήσει αιχμές για τον προκάτοχό του, τονίζοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο γνωρίζω εγώ, που είναι από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια τα οποία πάνε σε τρολ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT