Εντός και Εκτός: Οι πολλές αναγνώσεις των γαλλικών εκλογών

Εντός και Εκτός: Οι πολλές αναγνώσεις των γαλλικών εκλογών

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η εκλογική νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία έτυχε πολλαπλών αναγνώσεων στην Αθήνα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προσεγγίσεις από τους άμεσα ενδιαφερομένους: τα κόμματα που αναζητούν συνταγή επιτυχίας απέναντι στην παρατεταμένη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων για πιθανή συνεργασία, για ζυμώσεις ενοποίησης της Κεντροαριστεράς ή, ευρύτερα, της δημοκρατικής παράταξης. Οι τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία δείχνουν τις εξίσου πολλές εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία ενιαίας εκπροσώπησης της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα. Και, κακά τα ψέματα, όσο επικρατεί το «προσωπικό όραμα» καθενός εκ των ενδιαφερομένων έναντι της αναζήτησης ρεαλιστικών απαντήσεων σε μια εκπεφρασμένη ανάγκη του εκλογικού σώματος, πολύ δύσκολα θα προκύψει αποτέλεσμα.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η Αφροδίτη Λατινοπούλου δήλωνε για τη Φωνή Λογικής ότι «προς στιγμήν φαίνεται μεγαλύτερη και καλύτερη ταύτιση με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές της Τζόρτζια Μελόνι». Αφηνε, πάντως, ένα παραθυράκι για πιθανή ένταξη σε κάποια άλλη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί με βάση την ανθρωπογεωγραφία και τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν. Ε, λοιπόν, αυτοί οι συσχετισμοί την απομάκρυναν από την αγκαλιά της Μελόνι και έφεραν τη Φωνή Λογικής και την ίδια την κ. Λατινοπούλου στους Πατριώτες του Βίκτορ Ορμπαν, με την εκλεκτή παρέα της Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι, μεταξύ άλλων. Ελληνική εκπροσώπηση υπάρχει, πάντως, στην ευρωομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Μελόνι, καθώς εκεί βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τι μπορεί να προκύψει όταν ένας ιστορικός μαλώνει με έναν γιατρό, που αμφότεροι έχουν και την ιδιότητα του πολιτικού, συζητώντας στη Βουλή για τα εμβόλια αντιμετώπισης του κορωνοϊού; Στην καλύτερη περίπτωση ο ιστορικός, που έχει και το αξίωμα του υπουργού Υγείας, επισημαίνει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας! Η αρχή έγινε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Νίκης Ν. Παπαδόπουλου για την απόσυρση του εμβολίου από τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Μίλησε, όπως και στο ταραγμένο πανδημικό παρελθόν, για «ανήθικο εμπαιγμό των πολιτών» και έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία: πρώτα εφαρμόστηκαν τα σκευάσματα και μετά μάθαμε για τις παρενέργειές τους». Στους ίδιους υψηλούς τόνους ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης απάντησε μεταξύ άλλων: «Μου κάνει πάντα πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση εγώ, ένας κάτοχος πτυχίου από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό, να πρέπει να εξηγώ αυτονόητα ιατρικά πράγματα σε έναν χειρουργό. Ηταν γνωστό από την αρχή ότι το εμβόλιο αυτό σε ένα πολύ μικρό κλάσμα ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε». Παράλληλα σημείωσε ότι η απόσυρση του συγκεκριμένου εμβολίου έγινε επειδή «στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά το εμβόλιο mRNA της Pfizer». Και προσέθεσε: «Η ερώτησή σας για άλλη μία φορά προκαλεί συνωμοσιολογία με σκοπό να κοροϊδέψετε τους ανθρώπους για να σας ψηφίζουν».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ

Ιδιαίτερα αιχμηρός για την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις των εθνικών εκλογών του 2023 ήταν εκ των πλέον στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. «Αυτά που ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ μερικές φορές πράγματι προξενούν τα γέλια, άλλες φορές προξενούν τα κλάματα και μερικές φορές απλώς μένεις με ανοιχτό το στόμα, να ακούς, φέρ’ ειπείν, αρχηγό ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος, υποτίθεται, να προτείνει στελέχη του κόμματος να λειτουργούν με μοντέλα σταλινικού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, που νόμιζα ότι το έχουμε λύσει αυτό το θέμα», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα. Χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη «ανασταλτικό παράγοντα σε σχέση με ουσιαστικότερες διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να αναπτυχθούν στην ελληνική Κεντροαριστερά». Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «ένας ασπόνδυλος οργανωτικά πολιτικός σχηματισμός, όπου τίποτα δεν λειτουργεί εκτός από τα social media του προέδρου».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή, όπου χθες το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ, ξενάγησε φίλους που τους επισκέφθηκαν από την Αμερική. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για στελέχη του παγκόσμιου κολοσσού Meta Platforms και πέρα από την ξενάγηση είχαν συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη θεσμική ιδιότητά του. Η ξενάγηση περιελάμβανε και επίσκεψη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε στους επισκέπτες του πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι «από εδώ και στο εξής θα βαρεθείτε να με βλέπετε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πυκνώσει τις επισκέψεις του στη Βουλή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT