Την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον θα έχουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος), και αναμένεται να είναι ολιγόλεπτη. 

Στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και της τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τη Συμμαχία, αφού μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα είναι μια χώρα επιρρεπής σε διαφόρων ειδών πιέσεις. Η μη χρήση άλλωστε από τη νέα ηγεσία (Σιλιάνοφσκα και Μίτσκοσκι) του συνταγματικού ονόματος της χώρας, όπως ρητώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η εν γένει στάση των δύο ηγετών, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν υποστηρίξει ότι στο εσωτερικό θα αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία», έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει σε δύο συνεντεύξεις του πως θα θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας πως η στάση της γειτονικής χώρας βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή πορεία της.

Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές.

Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ θα έχει και πολλές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, καθώς έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ την Τετάρτη, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, θα έχει συζήτηση με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου.

Την Πέμπτη το βράδυ, όταν ολοκληρωθεί η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, καθώς την Παρασκευή έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης τού μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), το Κυπριακό αλλά και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα παραστεί το βράδυ της Τετάρτης στο δείπνο το οποίο παραθέτει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζέιμς Οστιν στους ΥΠΑΜ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την Πέμπτη μάλιστα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο κ. Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Ατάνας Ζαπριάνοβ και Ανγκελ Τίλβαρ αντιστοίχως, επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία εναρμονισμένου στρατιωτικού διαδρόμου κινητικότητας (Harmonized Military Mobility Corridor), που έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους υπουργούς Αμυνας της επιστολής προθέσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την επέκταση του δικτύου αγωγών του ΝΑΤΟ προς την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, τον Οκτώβριο του 2023.

Tον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στο ταξίδι του και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αφιερωμένη στην ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», ενώ θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προς τους ομολόγους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT