Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Επισκόπηση των διμερών σχέσεων από τον Τούρκο πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Μια γεύση για το πώς θα κινηθούν οι τοποθετήσεις του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και διευθύνοντα σύμβουλο της Corus International, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Βόρεια Μακεδονία και στις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών που γίνονται από πλευράς των γειτόνων, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την ονομασία είναι erga omnes (σ.σ. ισχύει έναντι όλων). «Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα.

Οταν αναφέρονται σε Μακεδονία μου προκαλεί ανησυχία. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθάει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε.

Μάλιστα έκανε αναφορές και ευρύτερα στα Βαλκάνια λέγοντας πως «πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι».

Στις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Council of Foreign Relations.

«Δεν έχει αλλάξει θέσεις»

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 16.00 τοπική ώρα –ώρα Ελλάδος 23.00–, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι μεγάλης διάρκειας, ούτε «εφ’ όλης της ύλης», αλλά θα επικεντρωθεί στην επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που κατά κοινή ομολογία έχουν βελτιωθεί. Για την Αθήνα άλλωστε είναι πάντα ευπρόσδεκτες τέτοιες συναντήσεις, ακόμη και αν είναι σύντομες, καθώς όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης δημοσίως «δεν θα πρέπει να είναι είδηση η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν».

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ-1
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και διευθύνοντα σύμβουλο της Corus International, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ.]

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη χθεσινή συζήτηση με τον κ. Σπέκχαρντ. «Οταν ανέλαβα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας», ανέφερε αρχικά, τονίζοντας ωστόσο πως έχουν γίνει μικρά, θετικά βήματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό.

«Περάσαμε τρία χρόνια δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε». Παρότι, όπως είπε, ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά, «το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα. Και σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις εντός του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που κινεί τη βελόνα προς μια θετική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία αναφέρθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους συμμάχους που συμβάλλουν στο μέγιστο στις αποστολές και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που τη χαρακτήρισε «πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT