Εντός και Εκτός: Κοινοβουλευτικές επιτροπές και δυσλειτουργίες

Εντός και Εκτός: Κοινοβουλευτικές επιτροπές και δυσλειτουργίες

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ενα από τα ουκ ολίγα που θα πρέπει να αλλάξουν στη λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας αφορά και τον τρόπο λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Οχι μόνο για λόγους κύρους, αλλά και ουσίας και αποτελεσματικότητας των εργασιών τους. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από χθες: η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, με αντικείμενο την έκφραση γνώμης των μελών της επί προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τη στελέχωση Ανεξαρτήτων Αρχών. Η διαδικασία είναι σχεδόν τυπική. Είναι σύνηθες η εκάστοτε πλειοψηφία να μην εγκρίνει επιλογές της κυβέρνησης που στηρίζει; Εκείνο που σίγουρα δεν είναι σύνηθες –κάθε άλλο!– και πρέπει να γίνει είναι το να συνεδριάζει η επιτροπή προκειμένου να «ελέγχει» κατά περιόδους το έργο της κάθε Αρχής, ώστε να διαπιστωθεί και το εάν τηρούνται οι υποσχέσεις όσων η τοποθέτηση – διορισμός εγκρίθηκε. Δεύτερο παράδειγμα; Σε άλλη επιτροπή προσκαλείται υπουργός προκειμένου να ενημερώσει για θέματα αρμοδιότητάς του. Είναι υποχρέωσή του –κάθε υπουργού– να το πράξει, είτε με πρωτοβουλία του είτε κατόπιν προσκλήσεως. Φράσεις που ακούγονται σε συνεδριάσεις του τύπου «έχουμε την πραγματική χαρά να φιλοξενούμε», «σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε υπουργέ, για την ενδελεχή παρουσίαση, την οποία μας κάνατε», «ήσασταν πολύ κατατοπιστικός. Υπάρχει πρόγραμμα, από ό,τι μας λέτε», αν μη τι άλλο δεν ενισχύουν το κύρος του θεσμού.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Στον αριθμό 50 της οδού Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλους δρόμους του κέντρου των Αθηνών, όπου (ακόμη) υπάρχουν τοπικές επιτροπές ή κατοικούν στελέχη του κόμματος, με ενδιαφέρον θα βλέπουν τις πλέον συχνές – πυκνές έγγραφες ή προφορικές παρεμβάσεις του Χάρη Δούκα για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Ολους τους υπόλοιπους κατοίκους των περιοχών που ανήκουν «διοικητικά» στον Δήμο Αθηναίων πιθανότατα άλλα θα τους απασχολούν, για τα οποία ελάχιστοι μιλάνε. Οπως το θέμα της καθαριότητας στους δημόσιους χώρους, οι κάδοι που ακόμη και αν δεν είναι «ξεχαρβαλωμένοι», μυρίζουν άσχημα. Ειδικά τώρα που περνάμε περίοδο καύσωνα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να επιλέξεις το πρόσωπο εκείνο το οποίο σήμερα (και αύριο) θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη νατοϊκή σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Λογικά άπαντες, Αμερικανοί, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ αλλά και οι υψηλοί προσκεκλημένοι, θα έχουν «καρφωμένα» μάτια και αυτιά στον Τζο Μπάιντεν. Ο γνωστών προβλημάτων πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λογικά θα επιχειρήσει να δώσει και με τη φυσική παρουσία του και τις κινήσεις του «απάντηση» σε όλους όσοι εντός και εκτός ΗΠΑ έχουν θέσει υπό εντονότατη αμφισβήτηση την ικανότητά του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Για να δούμε (τι θα καταφέρει και) τι θα δούμε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ελλάδα (ξανα)καίγεται σε κάποιο σημείο της καθημερινά. Χθες, μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην Πάτρα και εξαιτίας της για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν το «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο παίδων, το «Κωνσταντοπούλειο» γηροκομείο και το θεραπευτικό παιδαγωγικό κέντρο «Μέριμνα». Ευτυχώς, σχετικά γρήγορα έγινε γνωστό ότι με την κινητοποίηση των Αρχών ο κίνδυνος απεφεύχθη, ενώ οι για διαφορετικούς λόγους αδύναμοι συνάνθρωποί μας βρέθηκαν σε ασφαλή μέρη. Τα τραγικά είναι πίσω, στο κοντινό ή και στο απώτερο παρελθόν. Τα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αλλά και της μη υπεύθυνης συμπεριφοράς των περισσοτέρων πολιτών ή και αξιωματούχων είναι –δυστυχώς– μπροστά. Τα ανησυχητικά ή και απογοητευτικά, ωστόσο, είναι στο «τώρα». Η στήλη στέκεται με την ευκαιρία στην κατάσταση που διαπιστώθηκε πως (εξακολουθεί να) υπάρχει σε έναν τόπο τραγωδίας, εντός Αττικής, στο τραγικό Μάτι: εκεί όπου η άναρχη και αυτοκαταστροφική «λαιμαργία» σχεδόν εξαφάνισε τις αναγκαίες οδούς διαφυγής από ή και προς τη θάλασσα, σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου. Εκεί, λοιπόν, είδαμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται τα ασφυκτικά στενά μονοπατάκια που συνδέουν την παραλία με τους δρόμους κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Βγάζει μάτι μια τέτοια στάση, ειδικά από τους άμεσα ενδιαφερομένους.

Η ΑΤΑΚΑ

Ο (πολιτικός) χρόνος είναι πολύ μικρός, πλην όμως για τους (αρκετούς) υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να είναι αρκετά μακρύς και δύσκολα διαχειρίσιμος. Πρέπει να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις, να κάνουν τη διαφορά έναντι των συνυποψηφίων τους. Και έτσι ενίοτε πέφτουν σε επικοινωνιακές παγίδες. «Θέλω να γίνω η δύναμη που χρειάζεται ο κάθε Ελληνας και η κάθε Ελληνίδα που θέλουν να δημιουργήσουν», είπε ο εκ των υποψηφίων Π. Γερουλάνος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κεφαλονιάς, για να προσθέσει λίγο μετά: «Θεωρώ ότι οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, είναι δουλειά μιας ομάδας». Συνεπώς; Εκείνος προσωπικά ή η –επί του παρόντος– άγνωστη ομάδα θα κάνουν τη «δουλειά που χρειάζεται» ο τόπος;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT