Καταργούνται τα όρια ηλικίας στη διοίκηση των Ομοσπονδιών

Καταργούνται τα όρια ηλικίας στη διοίκηση των Ομοσπονδιών

Τι προβλέπει το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποιήσεις στις αρχαιρεσίες και στη διοίκηση των Ομοσπονδιών αλλά και βελτιώσεις – προσθήκες σε άλλους τομείς του αθλητισμού περιλαμβάνει το ερανιστικό υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Τα όρια ηλικίας στη διοίκηση των Ομοσπονδιών καταργούνται, οι θητείες θα πρέπει να είναι πλήρεις ενώ οι κριτές γυμναστικής δεν θα μπορούν να εκλέγονται σε έναν αθλητικό φορέα. 

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι αυτή που αφορά τα όρια ηλικιών καθώς, ύστερα από ενέργειες του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση καταργείται το 70ο έτος ως ανώτατο ηλικιακό όριο εκλογιμότητας σε καταστατικά όργανα αθλητικής ομοσπονδίας. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις στα Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών οι θητείες θα πρέπει να είναι πλήρεις και σε κάθε περίπτωση να έχουν συμπληρωθεί 12 χρόνια στη θητεία του προέδρου και οκτώ χρόνια στις θητείες του αντιπροέδρου, του γραμματέα και του ταμία. Σύμφωνα με τον νόμο του Αυγενάκη είχαν εξαιρεθεί από το κώλυμα της εκλογιμότητας στα καταστατικά των αθλητικών φορέων οι κριτές της γυμναστικής αλλά στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο αυτή η εξαίρεση καταργείται.  

«Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνολικά πλήρεις θητείες ή σε κάθε περίπτωση 12 έτη στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο συνεχόμενες φορές για πλήρη θητεία ή σε κάθε περίπτωση για οκτώ έτη. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο ετών. Οι ρυθμίσεις της παρούσας ισχύουν και για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία. Υποψηφιότητα που υποβάλλεται κατά παράβαση της παρούσας είναι αυτοδικαίως άκυρη», αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στο άρθρο 81, παράγραφος 7.

Στο ερανιστικό υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η υποχρέωση ορισμού ενός Υπευθύνου Σχολικού και Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, ενός Υπευθύνου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης e-Κούρος και έναν ενός Υπευθύνου Αθλητικής Ακεραιότητας στο Δ.Σ. κάθε αθλητικής ομοσπονδίας. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη υποχρεωτικής υποβολής γραπτού αιτήματος λέσχης φιλάθλων  προς ΠΑΕ για την αναγνώριση της πρώτης από τη δεύτερη.

Σε περίπτωση ανάμματος φωτοβολίδας μέσα σε αθλητική εγκατάσταση επεκτείνεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από τη ΔΕΑΒ και προστίθεται προθεσμία δύο εργάσιμων ημερών για την κλήση από τη ΔΕΑΒ ενός ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ενώ καθορίζεται χαμηλότερο πλαίσιο διοικητικού προστίμου από 1.000 μέχρι 50.000 ευρώ αν πρόκειται για πράξη βίας που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT