Μητσοτάκης: Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρείται

Μητσοτάκης: Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρείται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις παραβιάσεις από την πλευρά των Σκοπίων κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Με αυστηρό τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα πρόκληση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ παραβίασε εκ νέου τις προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αναφέρθηκε στη χώρα του αποκαλώντας την «Μακεδονία», ενώ μίλησε και για «μακεδονική» κυβέρνηση αλλά και για «μακεδονικό» λαό.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρία των συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ανάγκη σεβασμού της συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών και ως εκ τούτου η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Νωρίτερα, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε μιλήσει εκ νέου για «μακεδονική» κυβέρνηση, αλλά και για «μακεδονικό» λαό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας πως η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επικαλέστηκε τον πρόεδρο Μπάιντεν, που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας.

Είχε προηγηθεί, όπως προαναφέρθηκε, η αναφορά Μίτσκοσκι στη χώρα του ως «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε: «Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η “Μακεδονία”, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως “μακεδονική” κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του “μακεδονικού” λαού και των “Μακεδόνων” πολιτών».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στους στόχους της Συμμαχίας για το επόμενο διάστημα, αλλά και στη δική του πρόταση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. «Είναι η στιγμή που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες», είπε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, για τις οποίες είπε πως έχει υπάρξει «σταθερός υποστηρικτής», υπογραμμίζοντας πως «η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ».

«Να φτάσουμε στο 2,5%»

Ο κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο παραχώρησε, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, συνέντευξη στη Νάντια Σάντλοου, μέλος του Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια αύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε πως η τήρηση της δέσμευσης του 2% είναι σημαντική, προσθέτοντας πως «ίσως κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε την αύξησή του. Ισως πρέπει να φτάσουμε στο 2,5% εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Σε άλλο σημείο η κ. Σάντλοου είπε πως «η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία» και «είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς». Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία της Τσεχίας, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT