Παιχνίδια από τα Τίρανα με το εμπόλεμο

Παιχνίδια από τα Τίρανα με το εμπόλεμο

Πίσω από το ψήφισμα που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στην αλβανική Βουλή μπορεί να υποκρύπτονται διεκδικήσεις που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Με την υπόθεση Μπελέρη να εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις αναγγελθείσες για την 4η Αυγούστου επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Χειμάρρας, τα Τίρανα επαναφέρουν στη διμερή ατζέντα «από το πουθενά» το ούτως ή άλλως «νεκρό» ζήτημα της κατάργησης από την Αθήνα του καθεστώτος εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια πρώτη ανάγνωση του σχετικού ψηφίσματος που εγκρίθηκε ήδη από τη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού, και κατατίθεται την άλλη εβδομάδα στην αλβανική Βουλή, το γεγονός ότι αποτελεί πρωτοβουλία του εμφορούμενου από άκρατο ανθελληνισμό κόμματος των Τσάμηδων αφαιρεί το φιλειρηνικό περιτύλιγμα του αιτήματος, κάτω από το οποίο μπορεί να υποκρύπτονται σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με διεκδικήσεις (σ.σ. περιουσίες) που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει.

Σχετικά, ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σεπτίμ Ιντρίζι, «κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται από το υπουργικό συμβούλιο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου του εμπολέμου με την Ελλάδα και τις νομικές συνέπειες που απορρέουν από αυτόν».

Οπως δήλωσε, «σε αντίθεση με το πνεύμα της “Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας”, καθώς και με την επανειλημμένως εκφρασμένη διμερή πολιτική βούληση, παραμένει σε ισχύ ο υπ. αριθ. 2636/40 νόμος περί εμπολέμου και εξακολουθεί να παράγει αρνητικά αποτελέσματα που προκύπτουν όταν οι χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση».

Το ψήφισμα έτυχε της αποδοχής των δύο μεγάλων κομμάτων και σύμφωνα με την υπουργό Επικρατείας Ελίζα Σπιροπάλι στις 18 Ιουλίου πρόκειται να εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή, η απόφαση της οποίας θα δεσμεύσει το υπουργικό συμβούλιο να θέσει το ζήτημα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ως «εμπόλεμο» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις θεωρείται το καθεστώς που επιβλήθηκε από την ελληνική πλευρά με βασιλικό διάταγμα του 1940, αμέσως μετά την εισβολή διά μέσου των εδαφών της Αλβανίας ιταλικών στρατευμάτων, από τις γραμμές των οποίων πολέμησαν και αλβανικά στρατιωτικά τμήματα.

Η Ελλάδα το 1987 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του τότε ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια, το κατήργησε, βελτιώνοντας θεαματικά το κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Οι Αλβανοί, παρότι εκτίμησαν ως πολύ θετική τη χειρονομία της Αθήνας, επιμένουν διαρκώς να περάσει η άρση και από την ελληνική Βουλή που το επέβαλε, θεωρώντας ότι έστω και εν αχρησία υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της χώρας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT