Εντός και Εκτός: Νέο επεισόδιο στη… διαχρονική σύγκρουση Γεωργιάδη – Πολάκη

Εντός και Εκτός: Νέο επεισόδιο στη… διαχρονική σύγκρουση Γεωργιάδη – Πολάκη

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το 2018 ήταν έτος από εκείνα τα πολλαπλά στενόχωρα, προβληματικά και τραυματικά. Για πολλά πρόσωπα και πολλούς λόγους. Δύο από τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη τη χρονιά ήταν η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η ειδησεογραφία σήμερα, έξι χρόνια μετά, αναφέρει ότι για την πρώτη υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία δικαστική (τμηματική μεταξύ των διαφόρων «βαθμών») διαδικασία απόδοσης ευθυνών και καταλογισμού ποινών στους κατηγορουμένους. Για τη δεύτερη, πως τώρα βγήκε απόφαση από το Εφετείο. Σκοπός του παρόντος σημειώματος δεν είναι, προφανώς, να σχολιαστούν οι όποιες αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Απλώς να επισημανθεί το γεγονός ότι δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό να χρειάζεται κατ’ ελάχιστον μία εξαετία έως την «απόδοση» δικαιοσύνης. Δεν θυμάμαι πότε άρχισε να παγιώνεται, και σίγουρα δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα τελειώσει η διαχρονική κοινή πεποίθηση πως σε τούτη τη χώρα η Δικαιοσύνη –ποικιλοτρόπως– πάσχει. Και όχι μόνο μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. (Περιττή;) Επισήμανση: η δίκη για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, 16 μήνες μετά.

Η ΕΥΧΗ

Μάθαμε, ειδικά στην Ελλάδα, ότι το ποδόσφαιρο περίπου ταυτίζεται με την εκδήλωση συμπεριφορών μίσους και βίας. Ευτυχώς, για το άθλημα και όλους όσοι αντιστέκονται σε τέτοια αποκρουστικά φαινόμενα, μας προέκυψε το Euro 2024 και ειδικότερα κάποιοι Γάλλοι ποδοσφαιριστές και ένας Ισπανός. Μεταξύ των πρώτων: o Κιλιάν Εμπαπέ (όπως έγραψε ο Κώστας Κουκουλάς στην «Κ») πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών «είχε καλέσει το κοινό να ψηφίσει και απηύθυνε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους της Γαλλίας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους των ακραίων και διχαστικών ιδεών». Μετά τον β΄ γύρο «ο Ουσμάν Ντεμπελέ απλώς δημοσίευσε μια φωτογραφία με το πλατύ χαμόγελό του. Ο Μάρκους Τουράμ, του οποίου ο πατέρας Λιλιάν ήταν πάντα ενεργός σε θέματα κατά του ρατσισμού, ανάρτησε ξεσηκωτικά λόγια στο Instagram: «Ζήτω η διαφορετικότητα, ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία. Ο αγώνας συνεχίζεται». Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκαν και Κουντέ και Τσουαμενί. Για τον μόλις 17 ετών υπερταλαντούχο ποδοσφαιριστή της εθνικής Ισπανίας Λαμίν Γιαμάλ που διαπρέπει στα γερμανικά γήπεδα (όπως επίσης στην «Κ» γράφει ο Αλέξανδρος Λοθάνο), φιλοδοξεί να νικήσει «τον ρατσισμό, εκπροσωπώντας μια γενιά ανοιχτόμυαλη, γεμάτη ταλέντο και όρεξη για δημιουργία». Και στα δικά μας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης θα είναι και για την επόμενη τριετία στη θέση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς εξέφρασε προς τούτο τη θετική γνώμη της η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη συζήτηση που έγινε με τους βουλευτές, μεταξύ άλλων είπε: «Το ότι πολλαπλασιάζεται το βρώμικο χρήμα, βεβαίως πολλαπλασιάζεται. Κάνουμε κι εμείς προσπάθεια, ασθμαίνοντας, όσο μπορούμε είτε ως άνθρωποι είτε με τα μέσα, την υλικοτεχνική υποδομή, να το αντιμετωπίσουμε. Είναι, σας διαβεβαιώ, πάρα πολύ δύσκολο. Οι τρόποι, οι μεθοδεύσεις, οι επινοήσεις είναι τέτοιες που δεν μπορεί να τις συλλάβει άνθρωπος».

Ο ΤΟΠΟΣ

Ω, η Αβάνα της μακρινής Κούβας! Πόλη με πολλούς συμβολισμούς, που ποικίλλουν αναλόγως της ιδεολογικής προσέγγισης όσων ανέκαθεν ήθελαν ή και θέλουν να την επισκεφθούν. Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται από χθες –όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως– ο για τους φίλους του «σύντροφος Μήτσος» ή κατά κόσμον Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη σχετική ανακοίνωση του Περισσού αναφέρεται πως ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της χώρας μετά από πρόσκληση του Κ.Κ. Κούβας έχει στο πρόγραμμα (προβλέπεται να αναχωρήσει από εκεί στις 15/7) σειρά επισκέψεων: στο κέντρο γενετικής μηχανικής και βιοτεχνολογίας (CGIB) και στο κέντρο της Biocubafarma (επιστημονικό κέντρο ανάπτυξης εμβολίων, φαρμάκων, έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή), καθώς και «σε μουσεία και ορόσημα της Κουβανικής Επανάστασης».

Η ΑΤΑΚΑ

«Οπως είχα προαναγγείλει, κατέθεσα τη μήνυση κατά του@pavpol2222 και ακολουθεί και η αγωγή», τονίζει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στον Π. Πολάκη (το @pavpol2222 είναι η κωδική ονομασία που έχει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). «Εδειξα υπερβολική ανοχή στις συκοφαντίες και στη συνεχόμενη λάσπη από τον συγκεκριμένο. Θα έρθει λοιπόν στο δικαστήριο και θα λογοδοτήσει. Ελπίζω να μη ζητήσει να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία», προσθέτει. Την κίνησή του είχε προαναγγείλει ο κ. Γεωργιάδης και αφορά τους ισχυρισμούς Πολάκη για την υπόθεση Novartis. «Με ενοχλεί και το ύφος του κ. Πολάκη, που με αποκαλεί λαδέμπορα. Τι θα πρέπει να γράφω και εγώ στο Twitter, έλα μαφιόζε; Ετσι θα γίνεται η πολιτική κουβέντα στην Ελλάδα;», είχε αναρωτηθεί (Action24) προ ημερών ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT