ΠΑΣΟΚ: Κλείνει το θέμα που ανέκυψε με τον Δούκα

ΠΑΣΟΚ: Κλείνει το θέμα που ανέκυψε με τον Δούκα

Θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία ανεξαρτήτως του καταστατικού ΠΑΣΟΚ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν, με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κώλυμα για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του κόμματος έσπευσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να εγείρει τέτοιο ζήτημα. Η όλη συζήτηση προέκυψε εκ της προβλέψεως στο καταστατικό του κόμματος ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα», με βάση την οποία από ορισμένα κομματικά στελέχη τέθηκε θέμα αδυναμίας του δημάρχου Αθηναίων να είναι υποψήφιος.

«Δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Οταν ενημερώθηκα από την επιτροπή είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί», δήλωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης (Mega).

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για αναφορές ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη του καταστατικού έγινε με δική του πρωτοβουλία. Οπως είπε, πρόκειται για τροπολογία που ισχύει από το 2008, την περίοδο προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ η δική του πρωτοβουλία το 2013 αφορούσε ασυμβίβαστο μεταξύ διορισμού σε κρατική θέση από το κυβερνών κόμμα και ταυτόχρονη θητεία στα κεντρικά όργανα του κόμματος. Μάλιστα άφησε αιχμές κατά του επιτελείου του κ. Δούκα. «Θα έπρεπε να γνωρίζει τη διάκριση της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης πρωτοβουλίας, γιατί το 2013 αυτός που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα είναι ο σημερινός στενός του συνεργάτης, ο κ. Πρωτόπαπας», ανέφερε.

Αναφορικά με τη συζήτηση για συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε θετικός σε πρωτοβουλίες που αφορούν κοινή στρατηγική απέναντι σε λάθη της κυβέρνησης. «Είμαι θετικός και το απέδειξα, αλλά πάντα στο προσκήνιο. Εγώ με παρασκηνιακές διαδικασίες παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα, και επειδή έχασαν την καρέκλα θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου», προσέθεσε.

«Οταν ενημερώθηκα, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα με έναν θεσμικό τρόπο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι συμμαχίες

Η κινητικότητα των υποψηφίων συνεχίζεται, με πρώτιστο μέλημα των επιτελείων τους να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση υπογραφών – απαιτούνται 5.000 για κάθε υποψήφιο. Παράλληλα αναζητούνται συμμαχίες και στήριξη στελεχών του κομματικού μηχανισμού και της βάσης, ενώ αναμένεται να πυκνώσουν όσο περνούν οι μέρες οι δημόσιες τοποθετήσεις στήριξης υπέρ των υποψηφίων. Ο Νίκος Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες τη στήριξή του στον Παύλο Γερουλάνο («Εφημερίδα των Συντακτών»), αναφέροντας ότι πιστεύει πως αυτός συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για τον επικεφαλής της παράταξης. Ο κ. Γερουλάνος έσπευσε να τον ευχαριστήσει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μιλένα Αποστολάκη προσδιόρισε ως ζητούμενο από τους πολίτες (ΣΚΑΪ) τη διαμόρφωση ελπίδας για εναλλακτική πολιτική λύση στη σημερινή κυβέρνηση. Είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε ο ίδιος τον εαυτό του σε διαδικασία αμφισβήτησης, αλλά ότι η αλλαγή ηγεσίας από μόνη της δεν επαρκεί, καθώς χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου προέταξε σε δηλώσεις της (Action24) την ανάγκη να αξιοποιηθεί η ευκαιρία να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και, σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έκανε αναφορά σε «συγκεκριμένα λάθη που θόλωσαν τη φυσιογνωμία και το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε (Kontra) ότι οι πολίτες επιθυμούν ένα κόμμα εξουσίας ικανό να κυβερνήσει και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT