Ανταλλαγή πολιτικών πυρών για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Ανταλλαγή πολιτικών πυρών για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε «αμυντικά κενά». «Εξαιρετικά ανησυχητική» δήλωση, αναφέρει ο Ευ. Αποστολάκης. «Μιλούσε για την Ευρώπη, όχι την Ελλάδα», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε μία χθεσινή αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε «αμυντικά κενά», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη Νάντια Σάντλοου, μέλος του ινστιτούτου Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum.

Ερωτηθείς για την ταχύτητα και την «ικανότητα ή μη» του ΝΑΤΟ να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε αρχικά πως «η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική», κάνοντας αναφορά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας και στη συνεισφορά των συμμάχων στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, «στο μέτρο των δυνατοτήτων» τους.

«Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Οσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογίσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ευ. Αποστολάκης: Εξαιρετικά ανησυχητική η δήλωσε περί «κενών»

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Αποστολάκης τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, περί «κενών» στις αμυντικές ικανότητες της χώρας, ως αποτέλεσμα της στήριξης στην Ουκρανία,

Ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης χαρακτήρισε την επίμαχη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκης «εξαιρετικά ανησυχητική» που «έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία».

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ακόμα ότι σε ερωτήσεις και ομιλίες του στη Βουλή είχε τονίσει ότι «δεν συμφωνούμε με την αποστολή οπλικών συστημάτων, αλλά και ότι η οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας».

«Ως απάντηση είχαμε λάβει διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης.

«Ερχεται τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας και μιλάει για “κενά” στην αμυντική θωράκιση. Επιπλέον αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια, «ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας υπέρ της ανάγκης στήριξης της εγχώριας παραγωγής».

Π. Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην Ευρώπη, όχι στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «φθηνή αντιπολιτευτική τακτική» και σχολίασε ότι ο κ. Αποστολάκης «είτε δεν κατάλαβε είτε έκανε ότι δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός».

Οπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφερόταν συνολικά στην αμυντική στρατηγική, που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα. Ούτε κάποια κρυφή στήριξη. Η απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαβάζουν πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των αντιπάλων τους».

«Διάβασα με λύπη μια ανακοίνωση του τομεάρχη Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω με λύπη γιατί είχαμε άλλη μία φτηνή αντιπολιτευτική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είτε δεν κατάλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε έκανε ότι δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός, αν δει κανείς όλη του τη δήλωση, αναφερόταν στην Ευρώπη, όχι στην Ελλάδα. Αναφερόταν συνολικά στο πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη, αν δει κανείς και την προηγούμενη και την επόμενη παράγραφο της δήλωσής του. Εκατσα και το είδα με προσεκτικό τρόπο για να σας απαντήσω, γιατί φανταζόμουν ότι μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν αυτή, ή μια αντίστοιχη ερώτηση. Αρα, δεν υπάρχει κανένα κενό στην ελληνική άμυνα. Δεν αναφερόταν στην άμυνα της Ελλάδας. Αναφερόταν σε μια συνολική στρατηγική που ακολουθεί και θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη».

Βορίδης: Ανεύθυνη αντιπολίτευση η αλλοίωση της συνέντευξης του πρωθυπουργού

«Κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας γιατί έχουμε φροντίσει εμείς. Κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση, ενώ έχουν καταψηφίσει κάθε αμυντική δαπάνη, δεν έχουν στηρίξει την αγορά των Rafale, δεν έχουν στηρίξει την αγορά των φρεγατών, δεν έχουν στηρίξει τις αμυντικές δαπάνες», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο συνέντευξης στις ΗΠΑ.

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ανεύθυνη αντιπολίτευση δεδομένου ότι περιέκοψαν την απάντηση του πρωθυπουργού, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους. «Δεν λέτε αλήθεια γιατί δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας, δεν είστε με αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν θέλετε και ουσιαστικά συντάσσεστε, διά των παραλείψεων, με τα ρωσικά συμφέροντα και όχι με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και την προσπάθεια που κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Και έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε. Ο ελληνικός λαός και ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας και βεβαίως κανένα αμυντικό κενό δεν έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση, που είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Νέα Αριστερά: Η παραδοχή για κενά δεν μπορεί να περάσει έτσι

«Η παραδοχή του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του NATO Public Forum, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία δημιουργεί κενά στην αμυντική ικανότητα της χώρας, δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι σε κανένα ευνομούμενο κράτος. Οσες προσπάθειες κι αν κάνει ο κύριος Βορίδης να μαζέψει τα ασυμμάζευτα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Η παραδοχή επίσης ότι τα “άχρηστα όπλα” –σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΥΠΕΘΑ– που στέλνουμε διά της τεθλασμένης (μέσω Τσεχίας) στην Ουκρανία, είναι τελικά χρήσιμα για την εθνική άμυνα απαιτεί άμεση λογοδοσία», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «η Νέα Αριστερά τοποθετήθηκε ευθύς εξαρχής καθαρά. Αυτή η κούρσα υπερεξοπλισμών και η βαθιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία εξοντώνουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και υπονομεύουν τις μελλοντικές προοπτικές της κοινωνίας μας».

Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού στο 6:40

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT