Θεωρείο: Μια σημαντική συμφωνία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική συμφωνία υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Αμυνας με τους ομολόγους του της Ρουμανίας, Ανγκελ Τίλβαρ, και της Βουλγαρίας, Ατάνας Ζαπριάνοφ, συνυπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία εναρμονισμένου στρατιωτικού διαδρόμου κινητικότητας. Η επιστολή αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη και με αυτόν τον τρόπο επισημαίνεται το κοινό ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ. Και όπως έλεγε διπλωμάτης, αυτό δεν είναι αμελητέο, καθώς «η γειτονιά μας έχει πάντα κινδύνους».

Ιδιο μήκος κύματος

Ενδιαφέρον έχει πως και η τουρκική προεδρία σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος με την Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν όλο και περισσότερο». Συνεπώς το «καλό κλίμα» είναι αμοιβαίο, αλλά είναι βέβαιο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς κάποια στιγμή η συζήτηση θα πάει ένα βήμα παρακάτω.

«Κανένα κενό»

Να απαντήσει στην αντιπολίτευση για λογαριασμό της κυβέρνησης ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης με αφορμή τις κατηγορίες των Αποστολάκη και Βελόπουλου πως ο πρωθυπουργός «παραδέχθηκε» σε συνέντευξή του στις ΗΠΑ «κενά στην άμυνα της χώρας». Ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε σφοδρά στην αντιπολίτευση από το βήμα της Βουλής διαβεβαιώνοντας πως «κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας, γιατί έχουμε φροντίσει εμείς», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση ότι «λασπολογούν εναντίον του Ελληνα πρωθυπουργού» και «συντάσσονται με τα ρωσικά συμφέροντα στον πόλεμο της Ουκρανίας κι όχι με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική».

Αδιέξοδο

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει εσωκομματικές εκλογές, αλλά η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι χειρότερη, καθώς δεν διαφαίνεται προοπτική εκτόνωσης. Χθες στην Πολιτική Γραμματεία η διαμάχη για τα «μαύρα ταμεία» συνεχίστηκε, με το ρήγμα να βαθαίνει. «Μια νέα διάσπαση δεν μπορεί να αποκλειστεί», έλεγε στέλεχος του κόμματος.

Ο Τσούνης και η Ελλάδα

Στη μη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Απόστολο Μαγγηριάδη στην ΕΡΤ. Ο κ. Τσούνης δήλωσε ξαφνιασμένος «που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα», τονίζοντας πως η μη τήρηση της συμφωνίας «δημιουργεί πολύ προβληματικές καταστάσεις». Οσον αφορά το μέλλον του μετά την αποχώρηση από τη θέση του πρέσβη, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, δηλώνοντας πως για την οικογένειά του τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα ήταν «η ευτυχέστερη και πληρέστερη περίοδος της ζωής μας». Μάλιστα αποκάλυψε πως όταν μια φορά τον ρώτησε ο πρόεδρος Μπάιντεν πώς περνά στην Ελλάδα, τον πρόλαβε ο Μητσοτάκης λέγοντας «χαμογελάει από την ώρα που ήρθε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT