Κυβέρνηση: Στο επίκεντρο τα προβλήματα

Κυβέρνηση: Στο επίκεντρο τα προβλήματα

Δείγματα γραφής σε σχέση με την καθημερινότητα θέλει να δώσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από τις ευρωεκλογές και μετά έχει μπει σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό που έχει στο επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας, και αυτό θα αποτελεί και το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τι σημαίνει όμως καθημερινότητα; Η απάντηση δεν είναι απλή. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα ως ένα πολύ μεγάλο παζλ, που τα κομμάτια του όμως μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι μικρά. «Για να υπάρξει βελτίωση της καθημερινότητας, θα πρέπει να βρούμε αυτά τα πολλά και μικρά κομμάτια του παζλ για να φτιάξουμε τη μεγάλη εικόνα», εξηγεί κυβερνητική πηγή.

Για παράδειγμα, χθες υπήρξαν ανακοινώσεις γύρω από δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τους πολίτες. Το πρώτο είναι η επέκταση της ειδικής άδειας και παροχής προστασίας της μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων με στόχο την περαιτέρω στήριξή τους, κάτι που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Ηδη η κυβέρνηση από το 2022 επέκτεινε την άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες και το 2023 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η 9μηνη άδεια μητρότητας και για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση, η άδεια μητρότητας επεκτείνεται πλέον και σε εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΜΜΕ. Δικαιούχοι της παροχής είναι όσες μητέρες γέννησαν από 25/11/2022 και εφεξής. Ολες αυτές οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν τη χορήγηση της ειδικής άδειας και να βγουν σε άδεια παρότι ο τοκετός έχει συμβεί από 25/11/2022 και έπειτα. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη χορήγηση της παροχής. Δεν τίθενται εισοδηματικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικογένειας κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε πως οι μητέρες λαμβάνουν και τα επιδόματα που συμπαρασύρονται από την άδεια μητρότητας. Για παράδειγμα, μια μισθωτή που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα λάβει 3.320 ευρώ για άδεια λοχείας και κύησης, 2.400 ευρώ επίδομα γέννησης και 7.470 ευρώ για την άδεια μητρότητας. Συνολικά θα λάβει, δηλαδή, λίγο πάνω από 13.000 ευρώ.

Οι προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου και ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της ΔΕΘ.

Επίσης, χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανακοίνωσε πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου ξεκινάει έρευνα για τις ανάγκες στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια πανελλαδική δράση χαρτογράφησης των αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Πρόκειται για ένα βήμα που δεν έχει γίνει και τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν τη δυνατότητα για στοχευμένες πολιτικές που θα προσφέρουν ανάσες σε ένα χρόνιο πρόβλημα της αγοράς. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει η πλατφόρμα ekt.gr/agoraergasias, στην οποία όποιος έχει επιχείρηση μπορεί να μπει και τελείως ανώνυμα να δηλώσει πού θεωρεί πως πάσχει η αγορά.

Τα κομμάτια του παζλ είναι πολλά. Το ΕΣΥ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, με πολλές περιοχές να έχουν μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα, στην Κω έχει γίνει 14 φορές πρόσκληση για 4 παθολόγους και έχουμε 14 φορές μηδέν προσλήψεις, ενώ υπάρχει πληθώρα στις συγκεκριμένες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα. Οι διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών πήραν τηλέφωνο, με εντολή του Μαξίμου, έναν έναν όλους τους ιδιώτες γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς να χρειαστεί να εκδοθεί καμία υπουργική απόφαση.

Την ίδια ώρα, η ασφάλεια είναι στην πρώτη γραμμή, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνει πως έρχονται συλλήψεις για τη «μαφία της Μυκόνου», ενώ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως οι 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών θα προσπαθήσει να επαναληφθούν και του χρόνου. «Βάλτε όλα τα παραπάνω κομμάτια στο παζλ και θα διαπιστώσετε ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες», λέει κυβερνητική πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT