Τουρκικά παιχνίδια στη Ζουράφα – Το Λιμενικό διαψεύδει τα σενάρια της Αγκυρας

Τουρκικά παιχνίδια στη Ζουράφα – Το Λιμενικό διαψεύδει τα σενάρια της Αγκυρας

Σκηνικό «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο επιχειρήθηκε να στηθεί από τουρκικής πλευράς χθες. Τούρκος ψαράς μίλησε για πλήγμα στο αλιευτικό του από σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της ελληνικής βραχονησίδας Ζουράφα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάποιοι επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδιο στο Αιγαίο, με Τούρκο ψαρά να μιλάει για πλήγμα από σκάφος του Λιμενικού της Ελλάδας εναντίον αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της ελληνικής βραχονησίδας Ζουράφα, με την τουρκική ακτοφυλακή να παρουσιάζει τη Ζουράφα ως μέρος της τουρκικής επικράτειας. Η τουρκική ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο «για επεισόδιο που συνέβη στα ανοιχτά του φάρου Ζουράφα στην περιοχή της Ιμβρου του Τσανάκαλε, όπου υπήρχε η πληροφορία πως το αλιευτικό παρενοχλήθηκε από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήρθε στην περιοχή».

Η ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας υποστηρίζει πως παρενοχλήθηκε αλιευτικό στην περιοχή της Ζουράφας, που παρουσιάζεται ως τουρκική επικράτεια.

«Διαπιστώθηκε ότι τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής απομακρύνθηκαν από την περιοχή» και πως «τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος τραυματίστηκαν ελαφρά λόγω θραύσης τζαμιών από την πρόσκρουση και ότι προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο αλιευτικό σκάφος», υποστηρίζεται. Το ελληνικό Λιμενικό σημειώνει ότι πλωτό περιπολικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα. Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού, ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας, με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο σκαφών. Στη συνέχεια το αλιευτικό αποχώρησε αυτοδύναμα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή ενδεχόμενης βοήθειας στο αλιευτικό.

Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για την εξυπηρέτηση των μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών σχεδιάζουν στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ». Ο υπουργός Δημοσίων Εργων και Μεταφορών της «ΤΔΒΚ» Ερχάν Αρικλί, αναφερόμενος στα σχέδιά του, δήλωσε ότι «θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να είναι βάση για τα τουρκικά κράτη».

Ο κ. Αρικλί στη συνέντευξή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε ότι ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, η «ΤΔΒΚ» υπέβαλε αίτηση για την ένταξη του λιμανιού της Αμμοχώστου στα «αδελφά λιμάνια». Επισήμανε ότι στο πρόγραμμα αδελφών λιμανιών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια, μεταξύ των οποίων δύο από την Τουρκία, και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει η Αμμόχωστος το ένατο λιμάνι αυτής της πρωτοβουλίας. Ο υπουργός είπε ότι το μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνεται κάθε χρόνο και δήλωσε ότι η ένταξη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ωφελήσει τόσο τα άλλα μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών όσο και την «ΤΔΒΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT