Εντός και Εκτός: Εωλη κριτική προς την Επιτροπή Θεσμών

Εντός και Εκτός: Εωλη κριτική προς την Επιτροπή Θεσμών

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Πολλή συζήτηση γίνεται εδώ και καιρό αναφορικά με τη διεθνή υποστήριξη της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό, ως ενίσχυσή της στον πόλεμο με τη Ρωσία. Η εγχώρια εκδοχή αυτής της συζήτησης δίνει την αίσθηση άτυπης συγκρότησης μιας ετερόκλητης (αριστεροδεξιάς) συμμαχίας, της οποίας οι πρωταγωνιστές δείχνουν κάποιες φορές να συντονίζονται – ταυτίζονται σε έως και υβριστικού χαρακτήρα για τον πρωθυπουργό της χώρας φραστικές επιθέσεις. Στις παιδικές χαρές η τσουλήθρα είναι ένα παιχνίδι που σκορπάει χαρά σε όσα πλασματάκια τη χρησιμοποιούν και σε εκείνους που τα παρακολουθούν. Στην πολιτική, όμως, μπορεί να προκαλεί ικανοποίηση και να τρέφει προσδοκίες πως θα προκαλέσει τον θαυμασμό προς όλους όσοι την επιλέγουν ως δραστηριότητα, πλην όμως προκαλεί αποστροφή σε εκείνο το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που αρνείται να υποκύψει στον λαϊκισμό.

Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

Στο χθεσινό σημείωμά μας κάναμε αναφορά στην οδυνηρή για την κοινωνία μας και προβληματική για τη λειτουργία της χώρας «ταχύτητα» στην απονομή δικαιοσύνης. Σήμερα θα αγγίξουμε μιαν άλλη παράμετρο: την πολιτική. Ως γνωστόν, το μόρφωμα Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου δεν συμμετείχε στις ευρωεκλογές, επειδή εκκρεμεί εις βάρος του κατηγορία πως εξαπάτησε το εκλογικό σώμα και εισήλθε στην ελληνική Βουλή ως Σπαρτιάτες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κόμμα «βιτρίνα» του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Παράλληλα, έχει τεθεί θέμα έκπτωσης από τη Βουλή των στελεχών του, που επέλεξαν να έχει έμβλημα μια περικεφαλαία. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ούτε το «γιατί» ούτε το πότε θα ληφθεί η αναμενόμενη δικαστική απόφαση. Αποτέλεσμα; Η εθνική αντιπροσωπεία λειτουργεί έχοντας στους κόλπους της πρόσωπα που πιθανότατα κακώς βρίσκονται εκεί και που με την ψήφο τους εν δυνάμει επηρεάζουν τη λήψη μικρών και μεγάλων αποφάσεων για τη ζωή των πολιτών και το μέλλον της χώρας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οσοι επί χρόνια παρακολουθούν την κοινοβουλευτική του παρουσία, έχουν να λένε για ένα ήπιων και χαμηλών τόνων πρόσωπο. Ο Αθανάσιος Μπούρας από τότε που ανέλαβε και «διοικητικά» καθήκοντα (ως εκ των αντιπροέδρων συντονίζει τις συζητήσεις στην Ολομέλεια, ενώ είναι, μεταξύ άλλων, και πρόεδρος της –σύμφωνα με τον Κανονισμό– σημαντικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας), όχι μόνο δεν έχασε αυτά τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του, αλλά κατάφερε να «ντύσει» με αυτά και τις στιγμές που πρέπει να κάνει αυστηρές παρεμβάσεις. Χθες καταγράφηκε από στέλεχος της αντιπολίτευσης εκ νέου κριτική για «περιορισμένες σε αριθμό» συνεδριάσεις της προαναφερθείσας Επιτροπής. Σήκωσε το γάντι και με τόνους που δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης υπενθύμισε ότι η Θεσμών και Διαφάνειας «συνεδρίασε 97 φορές για πολλά θέματα και πολύ δύσκολα θέματα και απόρρητα θέματα, και έκανε και πάρα πολλές μακροσκελείς συζητήσεις με εκθέσεις ανεξάρτητων Αρχών που έκρινε ότι πρέπει να συζητηθούν». Είπε δε και με τον τρόπο του το περίφημο «θα σας ταράξουμε» στις συνεδριάσεις: «Από τον Σεπτέμβριο δεν θα πω μια λέξη που την είπε κάποιος αρχηγός, θα κουραστείτε να συνεδριάζουμε συνεχώς και για τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τι (προ)ετοιμάζεται;

Ο ΤΟΠΟΣ

Συνιστά μείζον ζήτημα το ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς –τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, τρένα– δεν λειτουργούν με τρόπο που αξίζει στον πολίτη. Παραμένουν ζητούμενα, όχι μόνο το να έρθουν σε σωστή ώρα, αλλά και το σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται όταν έρθουν στη στάση για να επιβιβαστούν σε αυτά όλοι όσοι δεν έχουν άλλο μέσο κυκλοφορίας. Ο –βάσει του αξιώματός του αρμόδιος παράγοντας– υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας μιλώντας στη Βουλή: από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει μεν πως δεν είναι δυνατόν να βασανίζεται ο πολίτης με τέτοια μέσα, πλην όμως τι να κάνει που δεν διαθέτει τα αναγκαία χρήματα για να βρει λύσεις και να σταματήσει τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται οι επιβάτες και τα οποία προφανώς θα συνεχιστούν τουλάχιστον και για τον τρέχοντα θερινό, ακραία επικίνδυνο, καύσωνα. «Δεν γίνεται να έχει 40 και 50 βαθμούς θερμοκρασία και να μη δουλεύει το κλιματιστικό στο λεωφορείο. Δεν γίνεται, και να λέω εντάξει έκανα τη δουλειά μου γιατί έβαλα ένα δρομολόγιο. Μην το βάζεις καθόλου καλύτερα αν είναι τον κόσμο να τον βασανίζεις», είπε μεταξύ άλλων: «Ψάχνουμε χρήματα τώρα να δούμε για τα κλιματιστικά. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές και ψάχνουμε εμείς τώρα να βρούμε πώς θα βάλουμε κλιματιστικά, να βρούμε το χρήμα. Το καλοκαίρι φέτος το χάσαμε, το πολύ να προλάβουμε του χρόνου το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οποιος με δει επί το έργον, θα βγάλει το συμπέρασμα ότι είμαι απόλυτα ικανή να ηγηθώ», είχε πει («Κ» 14.2.2024) σε συνέντευξή της σε αμερικανική εφημερίδα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Ωραίο να θυμόμαστε, πριν αρχίσουμε να προσπαθούμε να προβλέψουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT