Υπουργείο Υγείας: Υστατη έκκληση πριν τα φύλλα πορείας

Υπουργείο Υγείας: Υστατη έκκληση πριν τα φύλλα πορείας

Ο Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους ιδιώτες παθολόγους να βοηθήσουν ιδία βουλήσει τα δημόσια υποστελεχωμένα νοσοκομεία προσφέροντας εφημεριακό έργο δύο φορές μηνιαίως, προειδοποιώντας ότι «το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη έκκληση προς τους ιδιώτες παθολόγους να βοηθήσουν ιδία βουλήσει τα δημόσια υποστελεχωμένα νοσοκομεία προσφέροντας εφημεριακό έργο δύο φορές μηνιαίως, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας ότι «το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι».

Σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα, και ενώ εκπνέει ο χρόνος μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων εκ μέρους του υπουργείου για το πώς θα πειστούν ιδιώτες παθολόγοι 14 περιοχών ανά τη χώρα να συνεργαστούν με τα οικεία νοσοκομεία, ο υπουργός στόχευσε στο «φιλότιμο» των ιδιωτών. Επισήμανε ότι τους σέβεται και ότι παρά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα η ιατρική τους ιδιότητα παραμένει κυρίαρχη.

Οπως τόνισε απευθυνόμενος σε αυτούς: «Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό “κόψε τον λαιμό σου”. Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη του επιλογή είναι να πάει στον ιδιωτικό τομέα, είναι σαν να του λέμε “ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό”».

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τοπικές κοινωνίες των περιοχών, όπου τα νοσοκομεία ουσιαστικά δυσκολεύονται να εφημερεύσουν, θα στηρίξουν το υπουργείο στις αποφάσεις που θα πάρει και οι οποίες αναμένονται εκτός απροόπτου την προσεχή εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο είναι η ενεργοποίηση διάταξης νόμου που ψηφίστηκε εντός της πανδημίας για υποχρεωτική εργασία ιδιωτών στο ΕΣΥ αλλά και ο αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ των διοικητών των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών με τους τοπικούς ιατρικούς Συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση, για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης, προτείνει το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το Δ.Σ. τάσσεται εναντίον οποιαδήποτε απόφασης «που θέτει, υπό την απειλή ποινών, τον ιατρικό κόσμο προ τετελεσμένων γεγονότων, στην άσκηση του λειτουργήματός του και ανατρέπει βίαια και αυθαίρετα τις επαγγελματικές και προσωπικές επιλογές του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT