Μητσοτάκης: «Διαθέτουμε όπλα έναντι των Σκοπίων»

Μητσοτάκης: «Διαθέτουμε όπλα έναντι των Σκοπίων»

Μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις παραβιάσεις των Πρεσπών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι κυριάρχησε στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ, ήταν τα αυστηρά μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο κατά την ομιλία του στη συνέλευση όσο και μετά στη συνέντευξη Τύπου, όπου το πήγε ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το άρθρο 19 της συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει ότι σε τυχόν παραβίαση της συμφωνίας μπορεί να υπάρξει προσφυγή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στη συνέχεια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε τίποτα. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε και αυτό «είναι κάτι το οποίο το τόνισα και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοί μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς», καταλήγοντας πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί». Και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

Οσον αφορά το Κυπριακό, για το οποίο ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν έχει να δηλώσει κάτι για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης προσεχώς για το ζήτημα. «Οπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κ. Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Απάντηση στα fake news

Oσον αφορά την εσωτερική διαμάχη που ξέσπασε, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε συνέντευξή του παραδέχθηκε «κενά στην εθνική άμυνα» της χώρας λόγω αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε καταγγέλλοντας fake news: «Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπενθυμίσω σε όλους όσοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση δύο δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας». Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου και θέλω επίσης να επισημάνω ότι μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε χρήματα για να το καταστρέψουμε. Αυτά για εκείνους οι οποίοι διακινούν τέτοια σενάρια».

Ούτε Patriot ούτε S-300

Η δεύτερη παρατήρηση που έκανε ο πρωθυπουργός είναι πως οι Ενοπλες Δυνάμεις του 2024 δεν έχουν σχέση με τις Ενοπλες Δυνάμεις του 2019, καθώς «η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από δεκαετή κρίση». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300, ενώ τόνισε πως «θέλω να είμαι σαφής ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην Ουκρανία. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT