Φρέντης Μπελέρης: Παρών την Τρίτη στο Στρασβούργο

Φρέντης Μπελέρης: Παρών την Τρίτη στο Στρασβούργο

Στο Στρασβούργο θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη ο Φρέντης Μπελέρης, για να παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτή.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Στην πανηγυρική εναρκτήρια σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, θα δώσει κανονικά το «παρών» ο Φρέντης Μπελέρης. Χθες οι αλβανικές αρχές, κατόπιν πολύπλευρων πιέσεων, του έδωσαν πενθήμερη άδεια, την οποία ο ίδιος είχε αιτηθεί, ώστε να μεταβεί στο Στρασβούργο και να επιστρέψει με τη λήξη της στη φυλακή για να εκτίσει(;) το υπόλοιπο της ποινής του, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Ο κ. Μπελέρης θα πετάξει το πρωί της Δευτέρας, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, στο Στρασβούργο ώστε την Τρίτη να αναλάβει καθήκοντα και να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Η εξασφάλιση της άδειας προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα και κυβερνητικοί κύκλοι τη χαρακτήρισαν «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη».

Οι αλβανικές αρχές, κατόπιν πολύπλευρων πιέσεων, του έδωσαν πενθήμερη άδεια για να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αναλάβει καθήκοντα ως μέλος του.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, πάντως, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Το θέμα Μπελέρη μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή έπαψε να είναι «διμερές», όπως ο ίδιος είχε πετύχει να πείσει πολλούς Ευρωπαίους (δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς, κ.ά.) και αν δεν του επέτρεπε να παραβρεθεί στην εναρκτήρια σύνοδο θα άνοιγε ένα αχρείαστο μέτωπο, αυτή τη φορά με τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου η περίπτωση της Ιταλίδας ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιλάρα Σάλιτς, που ούσα φυλακισμένη στην Ουγγαρία εξελέγη τον Ιούνιο στην πατρίδα της ευρωβουλευτής, αναγκάζοντας τον Ορμπαν να την απελευθερώσει, ήταν ένα «φρέσκο» και ισχυρό προηγούμενο και ο Ράμα δεν θα ήθελε να αποτελέσει «παραφωνία» με κίνδυνο να δεχθεί ομοβροντία επικρίσεων από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της νέας Ευρωβουλής.

Η σκιά του Φρέντη Μπελέρη θα πλανάται πάνω από την κάλπη των εκλογών της 4ης Αυγούστου στη Χειμάρρα. Οι δημότες της θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του εξ Αμερικής ορμώμενου, με καταγωγή από το χωριό Δρυμάδες, ομογενή Πέτρου Γκικουρία, τον οποίο επέλεξαν ως «αντι-Μπελέρη» οι φορείς της μειονότητας και του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα, πρώην βουλευτή και υπουργού, Ελληνα μειονοτικού από τη Δρόπολη, Βαγγέλη Τάβου.

Στον απόηχο της οξύτατης σύγκρουσης γύρω από τον Μπελέρη, κάθε πρόβλεψη ως προς την έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται από τους εκεί παρατηρητές παρακινδυνευμένη. Οι όροι που κατέρχονται τα δύο στρατόπεδα στις εκλογές έχουν μεταβληθεί με τα όσα μεσολάβησαν – το διχαστικό ρήγμα έχει υπερθερμανθεί.

Ο Ράμα πάει στην κάλπη έχοντας λάβει τώρα όλα τα «μέτρα» ώστε να μην την πατήσει, όπως στις κανονικές εκλογές, που είχε υποτιμήσει τον Μπελέρη. Οι μεθοδεύσεις και ο καταγγελλόμενος αυταρχισμός του Ράμα μπορεί να προκάλεσαν το αίσθημα της τοπικής ομογένειας και να τη συσπείρωσαν. Δεν είναι καθόλου σίγουρο, ωστόσο, ότι ένα κομμάτι της δεν επηρεάστηκε από την «τρομοκρατία Ράμα» ούτε βέβαιο ότι οι σύμμαχοι, τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή, θα προσελκύσουν τη μεγάλη μερίδα των ομοεθνών τους ψηφοφόρων. Πολύ δύσκολα, επίσης, η μειονότητα θα μπορέσει να οργανώσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρόνο την έλευση από την Ελλάδα μεγάλου αριθμού ομογενών μεταναστών, ικανού να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η μειονότητα επέλεξε ως υποψήφιο, πρόσωπο που δεν θα έχει «χαρακτηριστικά Μπελέρη» και δεν θα είναι για τον Ράμα «κόκκινο πανί». Δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ωστόσο, επιχειρούν ήδη να ταυτίσουν τον Γκικουρία με το «πνεύμα Μπελέρη» και να αποτρέψουν τη ροή Αλβανών ψηφοφόρων της Χειμάρρας προς το ψηφοδέλτιό του, εμφανίζοντάς τον περίπου ως λομπίστα με αντιαλβανική δράση στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT