«Λίφτινγκ» στο κράτος ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

«Λίφτινγκ» στο κράτος ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Ευρύς ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς – Θα ακολουθήσουν αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των εποπτευόμενων φορέων

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό γνώμονα να ενισχύσει την καλύτερη λειτουργία του κράτους και να επιταχύνει την αποτελεσματικότητα σε τομείς όπου υπάρχει ανάγκη, ο πρωθυπουργός αναμένεται, όπως λένε οι πληροφορίες, εντός του Ιουλίου να προχωρήσει σε έναν γενναίο ανασχηματισμό στους γενικούς γραμματείς, που παρότι πολλές φορές είναι «αθέατοι», αποτελούν έναν πολύ κρίσιμο βραχίονα για τη σωστή λειτουργία του κράτους. Οι γενικοί γραμματείς μάλιστα δεν θα είναι ο μόνος τομέας όπου μπορεί να γίνουν αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης έχει ζητήσει ήδη από όλα τα υπουργεία να στείλουν αναλυτικές λίστες με όλους τους εποπτευόμενους φορείς και υποσημείωση πότε λήγουν οι θητείες τους. Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διαπιστώσει πού υπάρχει πρόβλημα και τι δεν λειτουργεί σωστά, και μετά τον μίνι ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο και τον πιο δομικό στους γενικούς γραμματείς να ακολουθήσει και ένας τρίτος κύκλος αλλαγών που θα αφορά τα Διοικητικά Συμβούλια των εποπτευόμενων φορέων, καθώς οι πρόεδροι και επικεφαλής υπάγονται πλέον κατά 95% στον νόμο Κεραμέως, που αφαιρεί από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να διορίζει πρόσωπα. Οι αλλαγές ωστόσο στα Δ.Σ. σε συνδυασμό με την αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των επικεφαλής θεωρείται πως θα δώσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα, ώστε οι 600 και πλέον εποπτευόμενοι φορείς να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα.

Τα κριτήρια

Οπως προαναφέρθηκε, οι πρώτες χρονικά και βασικές αλλαγές είναι αυτές που θα γίνουν στις γενικές γραμματείες της κυβέρνησης. Εκτός της προεδρίας της κυβέρνησης που έχει τέσσερις «κεντρικούς» γενικούς γραμματείς, σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία υπάρχουν συνολικά 59 γενικοί γραμματείς. Οι αρχικές προθέσεις είναι να υπάρξουν ριζικές αλλαγές που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 50%. Εικάζεται ωστόσο πως ο αριθμός στο τέλος θα είναι πιο μικρός, καθώς πέραν των κεντρικών προθέσεων, σημαντική βαρύτητα έχει και ο λόγος των υπουργών που μπορεί να ζητήσουν να παραμείνουν κάποιοι γενικοί που επί της αρχής είναι στην έξοδο. Τη συγκεκριμένη διαδικασία χαρτογράφησης έχουν αναλάβει από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ακης Σκέρτσος και ο Θανάσης Νέζης, έχοντας τρία βασικά κριτήρια:

• Το πρώτο και βασικότερο είναι «ποιος μπορεί να φέρει αποτέλεσμα». Εξ ου και εάν ένας υπουργός θεωρεί πως ένας γενικός γραμματέας είναι λειτουργικός και βοηθάει, τότε το Μαξίμου κάθε άλλο παρά θα επιμείνει σε αλλαγή.

Στις αντικαταστάσεις των γ.γ. θα ληφθεί υπόψη και η γνώμη των υπουργών. Τη διαδικασία χαρτογράφησης έχουν αναλάβει από το Μαξίμου οι Γιώργος Μυλωνάκης, Ακης Σκέρτσος και Θανάσης Νέζης.

• Το δεύτερο κριτήριο είναι η παλαιότητα. Η γενική πρόθεση είναι πολύ παλαιοί γενικοί γραμματείς να αποχωρήσουν και να μπει «νέο αίμα». «Ισόβιοι γενικοί γραμματείς δεν υπάρχουν», αναφέρει αρμόδια πηγή, δίνοντας το στίγμα του ανασχηματισμού που θα γίνει, καθώς υπάρχουν πρόσωπα που κλείνουν δεκαετία σε μια θέση.

• Το τρίτο κριτήριο είναι πιο πολιτικό. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η γενικευμένη αίσθηση πως στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν εξαρχής ένα προβάδισμα στην πάγια λογική του ανοίγματος στο Κέντρο. «Οπου οι γενικοί γραμματείς είναι πετυχημένοι δεν πρόκειται επ’ ουδενί να αλλάξουν, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Αλλά εάν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν πρόκειται να σωθεί επειδή είναι… ΠΑΣΟΚ», λέει αρμόδια πηγή, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων. Αναπόφευκτα η λογική αυτή μπορεί να φέρει και αλλαγές στην κομματική ποσόστωση των γενικών γραμματέων, καθώς η κεντρώα κομματική προέλευση δεν θα αποτελεί διαβατήριο αξιοποίησης. Ακόμη ένα σημείο-κλειδί είναι εάν θα αξιοποιηθούν τελικά πρώην βουλευτές. Ενα τέτοιο πρόσωπο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο Γιάννης Μελάς, ο οποίος ακούγεται για τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα ονόματα

Οπως προαναφέρθηκε, το να γίνουν προβλέψεις για το ποιοι θα μείνουν ή θα φύγουν είναι αρκετά επισφαλές, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: προθέσεων του Μαξίμου, της γνώμης του υπουργού και τελικά πιθανής καραμπόλας που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Μια πάντως βασική εικόνα της κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί υπάρχει. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής είναι πιθανόν να φύγουν και η Ζέφη Δημαδάμα και η Μαρίνα Στέφου. Πιθανή είναι και η αλλαγή στο υπουργείο Υγείας, καθώς ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλει γενικό γραμματέα τον Γιώργο Παπαδημητρίου, έναν διαχρονικό συνεργάτη του. Πιθανή είναι η μετακίνηση του Μάνου Λογοθέτη από το Προστασίας του Πολίτη στο Μετανάστευσης, καθώς γνωρίζει πολύ καλά αυτόν τον τομέα, ενώ από το ίδιο υπουργείο είναι πιθανόν να μετακινηθεί και η Δήμητρα Λυγούρα είτε προς το Εσωτερικών είτε προς το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Εσωτερικών, που θεωρείται κομβικό υπουργείο, αναμένεται να παραμείνουν τόσο ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, όσο και ο Νάσος Μπαλέρμπας, όπως αναμένεται να παραμείνουν και ο κ. Μπακογιάννης στη θέση του γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και ο Γιώργος Διδασκάλου στο Πολιτισμού, καθώς γνωρίζουν άριστα το αντικείμενό τους. Υπό αίρεση είναι ο Γιώργος Βούτσινος στο Παιδείας, η Νίκη Δανδόλου, η Αννα Στρατινάκη στο Εργασίας και ο Χρήστος Κυριαζής στο Ανάπτυξης, των οποίων η αποχώρηση ή μετακίνηση είναι ανοιχτή. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός θα έχουν έναν βασικό στόχο: να μπουν πρόσωπα που θα έχουν ως πρώτο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα να «τρέξουν» κρίσιμους τομείς καθημερινότητας για τους οποίους θέλει να κριθεί η κυβέρνηση έως το τέλος του 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT