ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο συνέδριο

Σε τροχιά σύγκρουσης «νεοπροεδρικοί» και «87» – Δύσκολη εξίσωση η στελέχωση των νέων οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πως σκοπεύει «να τους ταράξει στη συλλογικότητα», οι «87» που τον άκουγαν από κάτω σκέφτονταν «να τον ταράξουν στα συλλογικά κείμενα». Και το έκαναν πράξη με το νέο επικριτικό κείμενο που εμφάνισαν την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία. Κάπως έτσι συνεχίζεται η ζωή στην Κουμουνδούρου. Εν μέσω καλοκαιρινών αντεγκλήσεων και έντονων συζητήσεων, τα δύο «στρατόπεδα» οδηγούνται στο τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο καταστατικό συνέδριο στις 4-6 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να τα αλλάξει όλα και σιγά σιγά ανοίγει τα χαρτιά του. Τα όργανα δεν θα είναι τα ίδια –ενδεχομένως ούτε το όνομα– και τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και η Πολιτική Γραμματεία θα πάρουν άλλη μορφή. Το μυστικό, ωστόσο, κρύβεται αλλού: στη σύνθεσή τους. Τη συντριπτική πλειοψηφία των διαφωνούντων δεν θα τη βρίσκει πλέον μπροστά του κάθε λίγο και λιγάκι. Να «διασωθεί» από τις σαρωτικές αλλαγές η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία καταφέρνει να κρατάει την Aρτα σε δύσκολες εποχές ιδιαιτέρως ψηλά έχοντας δυναμική σε όλη την Ελλάδα; Στους «survivors» θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και άλλα στελέχη όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης λόγω της θέσης του αναπληρωτή γραμματέα που κατείχε και των επαφών που διατηρεί. Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη των νέων οργάνων θα είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία ακόμη και για το ποιοι κορυφαίοι θα έχουν συμμετοχή. Oσοι «ενοχλούν» τον Στέφανο Κασσελάκη τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην Πολιτική Γραμματεία εδώ και πολύ καιρό δεν βρίσκονται στους σχεδιασμούς του. Eχει κόψει τους δεσμούς με την επονομαζόμενη «φρουρά Τσίπρα», ενώ την Παρασκευή έβαλε και πάλι κατά του πρώην πρωθυπουργού για την οικονομική διαχείριση που έκανε.

Oσοι «ενοχλούν» τον Στέφανο Κασσελάκη τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην Πολιτική Γραμματεία εδώ και πολύ καιρό δεν βρίσκονται στους σχεδιασμούς του.

Η «πολεμική» ανάμεσα στην προεδρική πτέρυγα και τους «87» εντείνεται μέρα με τη μέρα. Πρόσφατα μπήκε και πάλι στη φαρέτρα το «όπλο» των διαγραφών, με τον Χρήστο Σπίρτζη να βρίσκεται στο στόχαστρο 70 μελών. Στους υπογράφοντες δεν υπάρχει κάποιο κορυφαίο στέλεχος, με ορισμένους από την εσωκομματική αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για επαναφορά του «μπαμπούλα» του «εσωτερικού εχθρού». Το «παιχνίδι» είναι ανοιχτό και τα βέλη είναι συνεχή. Οι «87» κατηγορούνται πως μόνο «για τα μάτια του κόσμου» έχουν ενδιαφερθεί για το μέλλον των κομματικών Μέσων και τους εργαζομένους σε αυτά. Δεν ακολούθησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην επίσκεψη που έκανε στην «Αυγή», ενώ όταν στην Κ.Ε. ζητήθηκε να δοθούν λεφτά για ενίσχυση της εφημερίδας μαζεύτηκαν μόλις 7.000 ευρώ. Ποιο είναι το εντυπωσιακό στοιχείο; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 5.000 κατέβαλαν η Ρένα Δούρου με τον σύζυγό της Γιάννη Μπενίση. Τα υπόλοιπα προέρχονταν από μέλη, ενώ 500 ευρώ φέρεται να προσέφερε κορυφαία πρώην υπουργός του κόμματος που δεν ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου.

Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα. Αντέχει το κόμμα μια τρίτη διάσπαση; Οι προηγούμενες δύο έγιναν από την αριστερή πτέρυγα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δείχνει πως «δεν ενδιαφέρεται». Οι «οκτώ» διαφωνούντες της Πολιτικής Γραμματείας (Αλέκος Φλαμπουράρης, Oλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου) μαζί με τους βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο των «87» (Αθηνά Λινού, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης) δεν ανήκαν ποτέ στο ριζοσπαστικό κομμάτι του κόμματος. Μια νέα αποχώρηση ενδεχομένως να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ακροβατεί μεταξύ μονοψήφιων και διψήφιων ποσοστών και πολλά πρώην στελέχη να συμμετέχουν στις συζητήσεις που πιθανότατα να ξεκινήσουν από τα τέλη του έτους για την ενωμένη Κεντροαριστερά. Hδη οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας πήραν πρωτοβουλία για να ανοίξει ο διάλογος. Eνα εντελώς διαφορετικό τοπίο θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Κουμουνδούρου.

Τα «όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα ξεκίνησαν και πολλά από τα παραπάνω στελέχη είναι σίγουρο πως δεν θα επιλέξουν τη σιωπή αν το κόμμα συνεχίσει να υποχωρεί δημοσκοπικά και οδηγηθεί στο συνέδριο με ένα ποσοστό κατώτερο από αυτό των ευρωεκλογών. Δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, αν θα έχει βρεθεί το πρόσωπο που για δεύτερη φορά θα βγει απέναντι στην ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT