Το θερμόμετρο των υποψηφίων κοντεύει να σπάσει

Το θερμόμετρο των υποψηφίων κοντεύει να σπάσει

H πολυπρόσωπη μάχη στο ΠΑΣΟΚ και η ανησυχία για μειωμένο ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχουν οκτώ ιδεολογικά ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ, μακάρι να υπήρχαν». Στέλεχος του κόμματος, που διάγει περίοδο «πολιτικού καύσωνα», καθώς εν μέσω θέρους άνοιξε το ζήτημα της ηγεσίας, σχολιάζει τον αριθμό των υποψηφιοτήτων: επτά έχουν κατατεθεί: Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κανελλάκης έχουν ήδη λάβει θέση στο νήμα και αναμένεται να γίνουν οκτώ με την –εκτός απροόπτου– συμμετοχή της Αννας Διαμαντοπούλου στην κούρσα. Η παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν τόσα ιδεολογικά ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με την ποιότητα της προεκλογικής διαδικασίας. Αυτό που πολλοί φοβούνται είναι ότι απέναντι σε ένα ούτως ή άλλως κουρασμένο εκλογικό σώμα από τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του προηγούμενου χρόνου, μια διαδικασία στην οποία οι υποψήφιοι θα λένε λίγο πολύ τα ίδια πράγματα, ελάχιστες πιθανότητες έχει να προκαλέσει ενδιαφέρον. «Και, άντε, δυο τρεις να έχουν να πουν κάτι διαφορετικό. Οι υπόλοιποι; Είναι σαν να ξεκινάμε από τα πρόσωπα και να αναζητούμε τα ρεύματα», προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Δεν είναι όλοι τόσο απαισιόδοξοι. Ετερο κομματικό στέλεχος, με πολυετή εμπειρία στις εσωκομματικές ζυμώσεις και «ανησυχίες», παρατηρεί ότι «πάντα αρκετοί υποψήφιοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ». Και υπενθυμίζει ότι το 2017, στη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, είχαν δηλώσει συμμετοχή εννέα υποψήφιοι. Ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι υποψήφιοι ήταν έξι και ένας ακόμη, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που στην πορεία αποσύρθηκε από τη διαδικασία.

Μετρούν δυνάμεις

Στην έναρξη της διαδικασίας και καθώς δεν έχει ακόμη οριστεί ο «οδικός χάρτης» των εσωκομματικών εκλογών από την αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία αναμένεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα να συνεδριάσει για να ορίσει χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες, οι υποψήφιοι μετρούν δυνάμεις και συμμαχίες και οργανώνουν τη στρατηγική τους, επιδιώκοντας καθένας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη αποτελεί πλεονέκτημα ότι είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος, ότι έχοντας διατελέσει γραμματέας γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία, έχει προσβάσεις σε πολλές οργανώσεις βάσης και στον κομματικό μηχανισμό. Βεβαίως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κομματική βάση του έστειλε μήνυμα αποδοκιμασίας με τη μη εκλογή του γραμματέα του κόμματος και στενού συνεργάτη του, Ανδρέα Σπυρόπουλου, στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Θεωρείται, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη διείσδυση σε συγκεκριμένες περιοχές της περιφέρειας και υστερεί στα αστικά κέντρα.

Ο Χάρης Δούκας μπήκε δυναμικά στο «κάδρο» των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ όταν κατάφερε να κερδίσει την εκλογική κούρσα για τον Δήμο Αθηναίων. Το βασικό ισχυρό χαρτί του είναι ότι στη δική του υποψηφιότητα για τον δήμο κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελεί για πολλούς –στελέχη και βάση– το ζητούμενο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Με βάση και τις πρώτες μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θεωρείται ο βασικός αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία και δεν είναι τυχαίο ότι στο πλευρό του βρίσκονται ήδη αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Τόνια Αντωνίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρει να ενισχύσει το «αποτύπωμά του» στην περιφέρεια, κάτι που εξηγεί το πυκνό πρόγραμμα περιοδειών που ήδη έχει ξεκινήσει.

«Αντε, δυο-τρεις να έχουν να πουν κάτι διαφορετικό. Οι υπόλοιποι; Είναι σαν να ξεκινάμε από τα πρόσωπα και να αναζητούμε τα ρεύματα», λέει στην «Κ» στέλεχος του κόμματος.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει εμπειρία από τη διαδικασία, καθώς ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Ο Νίκος Παπανδρέου δήλωσε τη στήριξή του προς αυτόν. Θεωρείται ότι ο κ. Γερουλάνος έχει ισχυρή επιρροή στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης συνηθίζει να επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η δύναμη της περιφέρειας. Ως μια υποψηφιότητα από την περιφέρεια ο ίδιος διεκδικεί την ηγεσία με εφόδιο την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το διάστημα πριν ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Θέση που του επέτρεψε να οικοδομήσει συμμαχίες μέσα στο κόμμα. Το στοίχημα για τον ίδιο είναι να καταφέρει να κερδίσει ψηφοφόρους στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι περισσότερο ισχυρός στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Η Μιλένα Αποστολάκη κατάφερε την «ολική επαναφορά» με την επανεκλογή της στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Θεωρείται ότι έχει περισσότερες αναφορές και επιρροή στην Αττική, οπότε το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου να ισχυροποιήσει την υποψηφιότητά της στην περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητά της μάλλον διευκολύνει τους υποψηφίους που είναι πιο ισχυροί στην περιφέρεια, καθώς αναμένεται ότι θα αφαιρέσει ψήφους κυρίως από το λεκανοπέδιο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου θα έπρεπε να θεωρείται μια μάλλον αναμενόμενη υποψηφιότητα υπό την έννοια ότι διαφώνησε και συγκρούστηκε με την ηγεσία του κόμματος αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ και δημόσια διατύπωνε τις διαφορετικές θέσεις της σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα της εκάστοτε τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Το ερώτημα και στη δική της περίπτωση είναι αν θα καταφέρει να κερδίσει ψήφους στην περιφέρεια και να διεμβολίσει τη δυναμική άλλων υποψηφίων εκεί.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, θεωρείται ότι έχει σαν ισχυρό στοιχείο την «κυβερνησιμότητα», το γεγονός δηλαδή ότι έχει θητεύσει σε καίριες θέσεις στο παρελθόν. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια είχε αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει, σε σχέση με την αποκατάσταση της σχέσης της με την εκλογική βάση. Ενα στοιχείο που θέτουν κάποιοι ως κομβικό σε σχέση με μια δική της υποψηφιότητα είναι το εάν θα καταφέρει να προσελκύσει στη διαδικασία ψηφοφόρους πιο κοντά στον κεντρώο – κεντροδεξιό χώρο, που σε διαφορετική περίπτωση ίσως να μην ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT