«Φλερτ» Νέας Αριστεράς και Κόσμου

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσουν ένα «συμμαχικό σχήμα», που θα αποτελέσει πρώτο σκαλοπάτι για συνεργασία στις προσεχείς εθνικές εκλογές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξεχωριστή πορεία που αποφάσισαν να ακολουθήσουν η Νέα Αριστερά και ο Κόσμος στις ευρωεκλογές αποδείχθηκε μοιραία για τα δύο κόμματα. Μπορεί στην πολιτική ένα συν ένα να μην κάνει απαραίτητα δύο, ωστόσο οι αριθμοί της 9ης Ιουνίου ήταν ενδεικτικοί. Με ποσοστά 2,45% και 1,08% αντιστοίχως, θα μπορούσαν συμπορευόμενοι να επιτύχουν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή ξεπερνώντας άνετα το όριο του 3%. Θεωρητικά οι ψήφοι που θα λάμβαναν θα έφταναν τις 140.000, ενώ η προοπτική μέσω των δημοσκοπήσεων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να ενεργοποιούσε και άλλες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο κόμμα που κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για τις Βρυξέλλες, η Φωνή Λογικής, συγκέντρωσε 120.753 σταυρούς. Η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3,4% είχε 135.310 ψήφους. Ολα έδειχναν αρχικά πως οι δύο είχαν αποφασίσει να κινηθούν μαζί, όμως ήταν απόφαση του Πέτρου Κόκκαλη η αυτόνομη κάθοδος προκειμένου να κάνει μια «πράσινη καταγραφή».

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα Νέα Αριστερά και Κόσμος να προχωρήσουν στην ανακοίνωση ενός «συμμαχικού σχήματος» που θα αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για μια πιθανή εκλογική συνεργασία. Δεν είναι τυχαία η σημερινή εκδήλωση, που αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα των νέων επαφών που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στα δύο κόμματα σε επίπεδο ηγεσιών: Φέρει τον τίτλο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Παράδειγμα για όλη την Ευρώπη» και θα μιλήσουν ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Πέτρος Κόκκαλης, η Μαριλένα Κοππά, η Δανάη Κολτσίδα και ο Κωστής Παπαϊωάννου. Θα πραγματοποιηθεί στο Μεταξουργείο και θα παρέμβουν στελέχη του Νέου Λαϊκού Μετώπου από τη Γαλλία.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές οι γραμμές επικοινωνίας των δύο άνοιξαν, καθώς στη Νέα Αριστερά έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες για το ιδρυτικό συνέδριό τους που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Νοέμβριο. Και οι δύο πλευρές βλέπουν πως υπάρχει ισχυρή προγραμματική βάση για «πράσινα ζητήματα» που μπορεί να προωθηθεί και να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις το επόμενο διάστημα. Τους απασχολεί επίσης το θέμα του υπερτουρισμού, που κάνει πλέον τα κέντρα των πόλεων αφόρητα, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και απειλεί τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κοινοβουλευτική ομάδα των «11» θα στηρίξει πολύ την υιοθέτηση του Λαϊκού Μετώπου στην Ελλάδα, με τον Αλέξη Χαρίτση να μιλάει σε πρόσφατη ανάρτησή του για «άνεμο αισιοδοξίας που έχει φυσήξει από τη Γαλλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT