Ελληνοτουρκικά: Από Σεπτέμβριο θα κριθεί η σχέση με την Αγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Από Σεπτέμβριο θα κριθεί η σχέση με την Αγκυρα

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ενδεχομένως θα «ξεκλειδώσουν» τη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (10-24 Σεπτεμβρίου) θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό προκειμένου να κριθούν τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Οπως ανέφεραν, πάντως, κάποιες διπλωματικές πηγές στην «Κ», οι δύο πλευρές έχουν διασφαλίσει ότι συμφωνούν πως διαφωνούν, δίχως αυτό να οδηγεί σε επικίνδυνη αντιπαράθεση ανάλογη με εκείνη της περιόδου 2018-2022. Η συνάντηση των δύο ηγετών σε περίπου δύο μήνες θα κρίνει αν η Ελλάδα και η Τουρκία κατορθώσουν να μετατοπιστούν από τη φάση των «ήρεμων νερών» και να εισέλθουν στη διαδικασία του διαλόγου. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές βρίσκονται μεταξύ αυτών των δύο φάσεων, δίχως να μπορεί να προεξοφληθεί από πουθενά η επί μακρόν διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος ή η, γεμάτη από πολιτικά προσκόμματα τόσο για την Αθήνα όσο και για την Αγκυρα, μετάβαση στη φάση κάποιου σοβαρού διαλόγου.

Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένες διπλωματικές πηγές υπονοούν ότι μόνο οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μπορούν να «ξεκλειδώσουν» τη διαδικασία του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου αυτή να ανοίξει την παλιά ατζέντα των διερευνητικών επαφών και να φανεί αν οι συζητήσεις μπορεί να αναβαθμιστούν σε επί της ουσίας διαπραγματεύσεις. Για την Ελλάδα υπάρχει μια και μόνη διαφορά (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), ενώ για την Τουρκία η όποια συμφωνία για προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοσία (Διεθνές Δικαστήριο Χάγης ή άλλη διεθνής διαιτησία) πρέπει να περιλαμβάνει στο «πακέτο» τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης και των γκρίζων ζωνών. Είναι, λοιπόν, σαφές πόσο δύσκολα είναι τα όποια επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένες τις τελευταίες αλλαγές στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτός απροόπτου, η καθ’ ύλην αρμόδια υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα συζητήσει τους επόμενους μήνες για τα συγκεκριμένα θέματα με τον νέο ομόλογό της, υφυπουργό Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, επί πενταετία μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάσταση στα πιο σημαντικά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με κύριο το Κυπριακό, αλλά και τις εξελίξεις σε ελληνοτουρκικά, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θετική, αλλά ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να αποτραπεί η προώθηση της ατζέντας περί δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο που προωθεί ο κ. Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT