Εντός και Εκτός: 15 Ιουλίου, η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος στην Κύπρο

Εντός και Εκτός: 15 Ιουλίου, η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος στην Κύπρο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Την τελευταία οκταετία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την οργάνωση FETO, οι πρέσβεις της Τουρκίας ανά την υφήλιο υπενθυμίζουν κάθε χρόνο τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Ετσι και στην Αθήνα, ο πρέσβης της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές (φωτογραφία) μίλησε για την Ημέρα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατίας (όπως αποκαλείται πλέον η 15η Ιουλίου). Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Ερτσιγές αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών Αρχών, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή δεν περιορίζεται στους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν, αλλά εκτείνεται και στις οργανώσεις ΡΚΚ και DKHP-C. Σημείωσε, πάντως, ο κ. Ερτσιγές ότι στην Αθήνα υπάρχουν πράκτορες της FETO και η συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η 15η Ιουλίου είναι, βέβαια, μια ημερομηνία πολύ τραυματική για τον ελληνισμό, καθώς πριν από 50 χρόνια εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου Β΄ στην Κύπρο, κίνηση η οποία πυροδότησε τις εξελίξεις που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και στην de facto διχοτόμηση του νησιού. Το, υποκινούμενο από το δικτατορικό καθεστώς Ιωαννίδη στην Αθήνα, πραξικόπημα ουσιαστικά αποτέλεσε το προοίμιο του κυπριακού δράματος του 1974. Χθες βρέθηκε στη Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε μνεία στη «μαύρη επέτειο», όπως περιέγραψε τη 15η Ιουλίου 1974. Ο κ. Δένδιας περιέγραψε την ανατροπή Μακαρίου στην Κύπρο ως «ένα εθνοκάπηλο πραξικόπημα που άνοιξε την κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε». «Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, δίνοντας μια πολύ περιγραφική εικόνα εκείνων των θλιβερών ημερών.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Γιάννης Μπρατάκος επέστρεψε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά με μια εντελώς διαφορετική ιδιότητα. Εγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφιος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Αν και ο κ. Μπρατάκος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ, χθες παρουσίασε τις βασικές αρχές και προτεραιότητες του συνδυασμού του. Το ΕΒΕΑ είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας και έχει αυταπόδεικτη σημασία ως ένας περαιτέρω μοχλός στην προσπάθεια να διαμορφωθεί μια οικονομία με αξιοπιστία. Στη φωτογραφία που ανήρτησε στους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μπρατάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, «για να κάνουμε μαζί το άλμα μπροστά στις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται», ενώ επικροτήθηκε και από ορισμένους μέχρι πρότινος καθημερινούς συνεργάτες του, όπως ο Αλέξης Πατέλης. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Μπρατάκος διετέλεσε από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2024 υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη καρέκλα έχει αποδειχθεί «ηλεκτρική καρέκλα» για όλους όσοι πέρασαν από αυτή τα τελευταία πέντε χρόνια, και η μακροημέρευση σε αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και συνεργάτη του, με την κατηγορία ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Ο εισαγγελέας περιέγραψε ως προσχηματική τη δικαιολογία του πρώην υπουργού περί προέλευσης των 2,5 εκατ. ευρώ από μια διαδρομή 15 ετών. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Ιωάννα Μάνδρου, κατά τον εισαγγελέα, η εκδοχή ότι τα περισσότερα χρήματα προέρχονταν από συγγενικό του πρόσωπο στον Νίγηρα και από χρήματα που είχε δώσει στην πρώην σύζυγό του δεν κρίθηκαν ικανά να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την προέλευσή τους. Μάλιστα ο εισαγγελέας άφησε να εννοηθεί ότι η προέλευση των χρημάτων μπορεί και να σχετιζόταν με τα υπουργικά καθήκοντα του Γιάννου Παπαντωνίου. Η τελική απόφαση προσεχώς, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σήμερα κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για εμένα. Με επιστολή που απέστειλα προς τον πρωθυπουργό, τον ενημέρωσα ότι αποχωρώ από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει την επιστολή παραίτησής του από τον ΕΟΤ ο τέως, πλέον, γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης. Η περίπτωση του κ. Φραγκάκη είναι ενδιαφέρουσα, διότι είχε συνεργαστεί προσωπικά με τον πρωθυπουργό στα χρόνια της αντιπολιτευόμενης Ν.Δ., ενώ διατήρησε αυτή τη θέση για πέντε χρόνια. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι, ωστόσο, η εξέλιξη υπό το φως των γενικότερων εξελίξεων, καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει σαρωτικές αλλαγές στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, οπότε η παραίτηση του κ. Φραγκάκη αποτελεί εκ των πραγμάτων το προοίμιο μιας πιο γενικής τάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT