Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει τα τιμολόγια του ρεύματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι τις τελευταίες 10 μέρες είδαν μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για στρέβλωση της αγοράς, που θα χτυπήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου», επισήμανε και προανήγγειλε ότι θα επιβληθεί έκτακτο τέλος στους παραγωγούς φυσικής ενεργείας για να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του μήνα Αυγούστου.

Ανέφερε δε ότι αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.



«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές»

«Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας ήταν η αύξηση των μισθών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ο κατώτατος μισθός αθροιστικά αυξήθηκε περισσότερο από τον πληθωρισμό». Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε εκ νέου το ότι υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες που «πουλάνε στην Ελλάδα ακριβότερα από άλλες χώρες».

Αναφορικά με την ακρίβεια, αναγνώρισε το πρόβλημα και επισήμανε ότι υπάρχει «σημαντική μείωση του πληθωρισμού», ενώ αναμένεται να δούμε και «αποκλιμάκωση των τιμών» σε ορισμένα προϊόντα. 

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης, για να συμπληρώσει ότι «τα ζητήματα των καρτέλ ερευνώνται από την επιτροπή ανταγωνισμού».

Υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται όσον αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας «μετριάζουν το πρόβλημα», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».


Ανοιχτό το σενάριο της επίταξης γιατρών

Οσον αφορά στα θέματα της υγείας και τη στελέχωση νοσοκομείων που έχουν έλλειμμα προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα πιο σκληρά, καλώ τους ιδιώτες γιατρούς να δουν την κοινωνική τους ευθύνη». Και πρόσθεσε: «Κάνω μια τελευταία έκκληση: Ζητάμε από τοπικούς ιδιώτες γιατρούς να πληρωθούν δύο εφημερίες τον μήνα».

Ερωτηθείς σχετικά, δεν διέψευσε το σενάριο της επίταξης γιατρών, καθώς «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο-1

«Μας απασχολεί το θέμα των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Κληθείς να σχολιάσει τις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ», σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια».

Τόνισε δε ότι το θέμα «μας απασχολεί για 2 λόγους: Οι συμπολίτες μας να μπορούν να κάνουν διακοπές όσο το δυνατόν πιο οικονομικές, και το δεύτερο έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος». «Αν πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού, θα το κάνουμε», συμπλήρωσε.


«Συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό»

Ερωτηθείς για το ότι το προσεχές Σάββατο θα βρεθεί στην Κύπρο –όπως και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν–, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μία «δύσκολη μέρα για τον ελληνισμό» καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια εισβολής με «υπό κατοχή το 1/3 μίας ευρωπαϊκής χώρας».

«Είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού», σημείωσε, λέγοντας ότι «ο κ. Χριστοδουλίδης είπε αλήθειες στη συνέντευξή του στην Καθημερινή». Και πρόσθεσε: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών», αλλά «με όρους απαράβατους». «Η Ελλάδα είναι εδώ, για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», παρατήρησε.


«Η Ελλάδα τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας της Β. Μακεδονίας»

«Η Βόρεια Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ, διότι λύθηκε το ζήτημα του ονόματος», είπε, επισημαίνοντας ότι «το erga omnes δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης και αυτό το κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

«Δεν θα υπάρχει ούτε βήμα προσέγγισης στην Ευρώπη, αν δεν υπάρχει ρητή διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας», υπογράμμισε.


«Ουδέν σχόλιο» για ΠΑΣΟΚ

«Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις», είπε και διαβεβαίωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2027».

Τόνισε δε ότι έχει απαγορεύσει διά ροπάλου σε στελέχη της κυβέρνησης να εκφράζουν προτιμήσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο –όπως είπε– «θα είναι κόμμα της αντιπολίτευσης». Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ουδέν σχόλιο».


«Δεν συμφωνώ με κάποιες απόψεις Καραμανλή-Σαμαρά»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Καραμανλή-Σαμαρά, είπε ότι σέβεται και τιμά πρόσωπα που κάθισαν στην καρέκλα του πρωθυπουργού, πρόσθεσε δε ότι «δεν συμφωνώ με κάποιες από τις απόψεις τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν». Και υπογράμμισε εμφατικά: «Η πολιτική της Ν.Δ. εκφράζεται από μένα και την κυβερνητική πλειοψηφία».

Σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ζητήματα. Συμφωνούμε στα περισσότερα και έχουμε μια κοινή συνισταμένη με την οποία συμπορευόμαστε». Συμπλήρωσε επίσης ότι η Ν.Δ. έχει κερδίσει «πέντε εκλογές, έχουμε πάρει 2 φορές ποσοστά 40%, άρα κάτι καλό κάναμε».

Απευθυνόμενος στους πολίτες που έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες, «τους καλώ να κοιτάξουν αν η χώρα μας είναι πιο ισχυρή ή λιγότερα ισχυρή. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή», είπε και εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι έχει υποβαθμιστεί η άμυνα της χώρας. 

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο-2

«Ο νόμος ισχύει για όλους, κυρίως για τους ισχυρούς»

Κληθείς να σχολιάσει τα αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας, είπε ότι «στέλνουμε το μήνυμα: είμαστε εδώ, κοιτάμε, ελέγχουμε και παρεμβαίνουμε, όλοι μαζεύονται». «Η κυβέρνησή μας κάνει πράξη τη νομιμότητα παντού», ανέφερε και διερωτήθηκε: «Πότε έγιναν όλα όσα γίνονται σήμερα;».

Σχολιάζοντας τη Μύκονο, είπε ότι «δεν έχει την εικόνα προορισμού που θέλουμε να διαφημίζουμε παγκοσμίως», ενώ για τις παραλίες υπογράμμισε ότι «η παρέμβασή μας ξεκίνησε από το κίνημα της πετσέτας των πολιτών. Τους ακούσαμε και πράξαμε». «Ο νόμος ισχύει για όλους, κυρίως για τους ισχυρούς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι «650.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους». Το χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας», καθώς «όλα αυτά χτίζουν κοινωνικό κεφάλαιο, δηλαδή εμπιστοσύνη».


«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας»

Κληθείς να σχολιάσει την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ, χαρακτήρισε το συμβάν «άγριο» και τόνισε ότι « δεν υπάρχει πολιτικός που να μην την προβάλει και στη δική του πραγματικότητα».

«Είμαστε αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί», πρόσθεσε, για να επισημάνει κατόπιν τις «αδιανόητες κουβέντες από τον κ. Πολάκη» κατά της βουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Συρεγγέλα. Χαρακτήρισε δε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «ταυτισμένο με αυτό που ονομάζουμε τοξικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT