Σαφές τελεσίγραφο στους ιδιώτες γιατρούς απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στο ζήτημα των κενών στα περιφερειακά νοσοκομεία και τη διαμάχη ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους πρώτους.
Η αδυναμία επίτευξης συναινετικής λύσης θα οδηγήσει σε επίταξη, ήταν το μήνυμα μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ: «Κάνω μια τελευταία έκκληση, το τονίζω το “τελευταία έκκληση”, διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων», υπογράμμισε και στην ερώτηση «Αλλιώς; Επίταξη;», πρόσθεσε:
«Αλλιώς έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ναι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Τονίζω και πάλι για τι μιλάμε: δύο, άντε τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, το οποίο τελικά τους αφορά όλους». Σε ένα άλλο μέτωπο, το εσωκομματικό, ο πρωθυπουργός ζήτησε σιωπητήριο από τους βουλευτές της Ν.Δ. για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τοποθετώντας την έναρξη της σχετικής συζήτησης τον Φεβρουάριο του 2025, οπότε και λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και περιγράφοντας μια διαδικασία επίτευξης συναινέσεων.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η πρόωρη έναρξη της σχετικής συζήτησης συνιστά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου. «Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025. Και προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τον ή την επίτροπο που θα προτείνει, αναφέροντας ότι η απόφασή του θα εξαρτηθεί από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα.
«Ομως, η πολιτική αυτή τη στιγμή της Ν.Δ. εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση», πρόσθεσε. Σε σχέση με την κριτική ότι η Ν.Δ. έχει αφήσει ακάλυπτο το κομμάτι στα δεξιά της, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε παραπέμποντας στις εκλογικές νίκες του κόμματος. «Εχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Ν.Δ. να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Αρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα». Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο και τη δημόσια συζήτηση για πιθανή αλλαγή του, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και με αυτούς θα πάμε».
Σιωπητήριο στους βουλευτές Ν.Δ. για την προεδρική εκλογή και δέσμευση για πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής από Μητσοτάκη – Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος.
Στα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, που επιμένει σε αμφισβήτηση της ισχύος της νέας ονομασίας erga omnes. Οπως υπογράμμισε, το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η Ελλάδα είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. «Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων». Για το Κυπριακό εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι διαμορφώνονται συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών.
Ακρίβεια και ασφάλεια
Στο μέτωπο της καθημερινότητας ο πρωθυπουργός μίλησε για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακρίβειας. Ειδικά για τις αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά αναφέρθηκε στην προοπτική παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού εφόσον διαπιστωθούν πρακτικές καρτέλ, αλλά και σε πλαίσιο κρατικής ρύθμισης όπου υπάρχουν μονοπώλια. Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, καθώς και για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.
Οσον αφορά τη ΔΕΘ και παροχές που πιθανόν θα ανακοινωθούν εκεί, επανέλαβε την προοπτική στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου, αλλά και τον σχεδιασμό για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025.