Πράσινο φως από ΚΥΣΕΑ για τα F-35

Προτεραιότητα οι εργασίες που απαιτούνται για τη μετατροπή της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα σε βάση για τα πέμπτης γενιάς μαχητικά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η χθεσινή έγκριση της προμήθειας 20 αεροσκαφών τύπου F-35 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αποτελεί ένα ακόμα, αναμενόμενο, βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης ενός προγράμματος που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και σε αρχική φάση θα κοστίσει 3,54 δισ. δολάρια. Πρακτικά εκείνο που απομένει, μετά και την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, είναι να υπογραφεί από την ελληνική πλευρά η επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance – LOA) που βρίσκεται στην Αθήνα από τον περασμένο Απρίλιο. Με δεδομένη την παράταση που έχει δοθεί για την απάντηση από ελληνικής πλευράς έως τα τέλη Ιουλίου, εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) θα προχωρήσει στις σχετικές υπογραφές.

Υπογεγραμμένη η LOA ισοδυναμεί επί της ουσίας με συμβατικό κείμενο, οπότε θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Δεδομένου ότι οι πρώτοι χειριστές από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) δεν προβλέπεται να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ, όπου και θα εκπαιδευθούν στα πρώτα F-35, πριν από το 2028, προηγούνται οι πολύ σημαντικές εργασίες που απαιτούνται για τη μετατροπή της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα σε βάση για τα πέμπτης γενιάς μαχητικά. Δεδομένου ότι η 117 Π.Μ. αποτελεί τη βάση των F-4 Phantom, ενός τύπου αεροσκάφους που επιχειρεί για την Π.Α. επί μισό αιώνα, οι πιο σημαντικές εργασίες αφορούν τη μετατροπή της σε βάση που θα μπορεί να φιλοξενήσει μαχητικά τα οποία βρίσκονται τεχνολογικά τρεις γενιές μπροστά.

Πρόκειται για ένα στοίχημα που δεν είναι αυτονόητο ότι θα κερδηθεί, όπως έχει φανεί και στην περίπτωση των υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale, τα οποία φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις που δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές προϋποθέσεις.

Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ακόμα την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100 της Schiebel, που θα ενταχθούν οργανικά στις νέες φρεγάτες τύπου FDI (κλάση «Κίμων»), τις πρώτες δύο από τις οποίες το Π.Ν. θα παραλάβει το 2025 και την τρίτη το 2026. Στο ΚΥΣΕΑ έγινε και μια ενημερωτική συζήτηση για τη συμμετοχή στο πρώιμο σχεδιαστικό σκέλος των νέων αμερικανικών φρεγατών τύπου Constellation, καθώς επίσης για την κατάσταση στο μεταναστευτικό, την κυβερνοασφάλεια και την κατάσταση πολιτικής προστασίας σε περίοδο αυξημένου κινδύνου για φωτιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT