Η Αγκυρα θέλει να κάνει «οικονομία» στα F-16

Η Αγκυρα θέλει να κάνει «οικονομία» στα F-16

Θα αγοράσει από τις ΗΠΑ λιγότερα πυρομαχικά και κιτ εκσυγχρονισμού για να μειωθεί το κόστος των 23 δισ. δολαρίων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη μείωση του προγράμματος αγοράς και εκσυγχρονισμού των F-16, συνολικού προϋπολογισμού 23 δισ. δολαρίων έχει στόχο η Αγκυρα, με σκοπό αφενός τη μείωση του κόστους, καθώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την τουρκική οικονομία (σύμφωνα με το Bloomberg αλλά και την Cumhuriyet), αφετέρου προκειμένου να επενδύσει σε δεύτερο χρόνο και σε μαχητικά άλλης προέλευσης.

Η επιλογή εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα περιστολής δαπανών ή, κατά μια άλλη εκδοχή, αναζητούνται πόροι ώστε η Τουρκία να προχωρήσει στην αγορά και 40 Eurofighter.

Αναλυτές της γειτονικής χώρας πάντως τονίζουν πως η απόφαση περιορισμού του προγράμματος, εκτός από οικονομικούς λόγους, πιθανότατα περιλαμβάνει και την προοπτική της τουρκικής κυβέρνησης που έχει στόχο την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter. Το πρόγραμμα αυτό μαζί με τα οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τις τουρκικές ιστοσελίδες άμυνας, θα έχει κόστος τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων. Η επιλογή των Eurofighter (τα οποία εξακολουθούν να μπλοκάρουν οι Γερμανοί) γίνεται προκειμένου η τουρκική αεροπορία να μην έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η συνεργασία Αγκυρας και Λονδίνου, η οποία είναι ήδη σημαντική για την Τουρκία, καθώς με βρετανική τεχνογνωσία έχει προχωρήσει και το σχέδιο για το εγχώριο αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Αρχικός στόχος της τουρκικής αεροπορίας και της συμφωνίας που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ ήταν η αγορά 40 νέων F-16 και η προμήθεια 79 κιτ εκσυγχρονισμού για αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών, αλλά και εκατοντάδες οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τα οποία ανέβασαν το κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία τώρα εκφράζει την επιθυμία να αγοράσει λιγότερα κιτ εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών, όπως και λιγότερα πυρομαχικά, για να εξοικονομήσει χρήματα εν μέσω περικοπών δαπανών του προϋπολογισμού, ενώ επιδιώκει και μεγαλύτερη εμπλοκή στην παραγωγή εξαρτημάτων από την εγχώρια βιομηχανία πολεμικών αεροσκαφών.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε πολλά ρεπορτάζ τους ωστόσο αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει ζητήσει περικοπές δαπανών από όλα τα υπουργεία και υπάρχουν υποψίες πως το ζήτημα του πακέτου των F-16 περιλαμβάνεται σ’ αυτούς τους περιορισμούς. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί περικοπής του προγράμματος για τα F-16, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως έθεσε το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο δύο φορές: «Mου είπε πως θα το λύσει το ζήτημα εντός τριών-τεσσάρων εβδομάδων. Μεταξύ μας υπήρξαν και διάφορες παρατηρήσεις. Το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι από αυτά που συζητάμε».

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως στην ίδια σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, έθεσε το ζήτημα της προμήθειας των Εurofighter, καθώς μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν εγκρίνει την πώλησή τους στην Αγκυρα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία που συμμετέχουν στην ίδια κοινοπραξία έχουν ανάψει το πράσινο φως.

«Θέλουμε να αγοράσουμε Eurofighter. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αεροσκάφος», είχε δηλώσει ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ πρόσφατα σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT