Εντός και Εκτός: Η Ευρωβουλή και η απορία Βόζεμπεργκ

Εντός και Εκτός: Η Ευρωβουλή και η απορία Βόζεμπεργκ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αν η αίτηση που ο Φρέντης Μπελέρης έχει καταθέσει προ μηνών εγκριθεί, τότε η αποφυλάκισή του πρέπει να θεωρείται άμεση, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές σχετικά με το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του εντός του Ιουλίου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ο κ. Μπελέρης να μη χρειαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως τις 12 Οκτωβρίου. Χθες, πάντως, ο ίδιος σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με Ελληνες δημοσιογράφους ευχαρίστησε για την υποστήριξη αλλά και τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων. «Εχω μάθει στη ζωή μου να αγωνίζομαι και πιστεύω ότι θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μπορέσω να υπερασπιστώ με τις δυνάμεις μου τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονται», ανέφερε ο κ. Μπελέρης. Σιδεροκέφαλος.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρονταν και στα ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο για τη μετάβαση στο επόμενο βήμα, δηλαδή τις επί της ουσίας συζητήσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν, ακόμη, ότι ο τρόπος με τον οποίο παραβιάζεται η συμφωνία των Πρεσπών αγγίζει τον πυρήνα της, δηλαδή το erga omnes. Και υπογράμμιζαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών «δεν αλλάζει, δεν τροποποιείται, δεν αναθεωρείται», ακόμη κι αν οι δύο πλευρές το ήθελαν. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μοναδική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η δυνατότητα που παρέχει για καταγγελία του μέρους που δεν τη σέβεται. Ενώ στις αιτιάσεις περί μη κύρωσης των τριών μνημονίων, οι διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν αποτελούν υποχρέωση από τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύντομα εξάλλου η Αθήνα θα έρθει αντιμέτωπη με κρίσιμα διλήμματα, καθώς οι ακραίοι εθνικιστές του VMRO-DPMNE είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τέλους.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τη στάση που κρατάει η Αγκυρα στο ΝΑΤΟ. Κατ’ αρχάς έκρινε τον ρόλο της χώρας του ως «απαραίτητο» για τη Συμμαχία, λέγοντας, ωστόσο, ότι είναι ακόμη πολύ «μακριά από την επιθυμητή συνεργασία μας». Επί τούτω ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά επέκρινε συμμάχους διότι, όπως είπε, δίνουν όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ενώ επανέλαβε ότι «μέχρι να υπάρξει μια σταθερή λύση στην Παλαιστίνη δεν θα εγκρίνουμε τις προσπάθειες για συνεργασία με το Ισραήλ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Ο κ. Ερντογάν ανέδειξε, επίσης, τη χαρακτηριστική τουρκική στρατηγική περί μη ευθυγράμμισης με κάποιο στρατόπεδο. «Η Τουρκία ιστορικά, γεωγραφικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και εξαιτίας των ιστορικών της δεσμών είναι μια χώρα που δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε ένα ενιαίο μπλοκ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για την Αγκυρα οι σχέσεις με τη Δύση είναι εξίσου σημαντικές με εκείνες που επιθυμεί να έχει με την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας περιορίσει μέσα σε καλούπι. Εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ανατολή για τη Δύση ούτε αδιαφορούμε για τη Δύση για χάρη της Ανατολής», ανέφερε. Τόνισε, πάντως, ότι η Τουρκία επιθυμεί να λύσει τις διαφορές με τους γείτονές της «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσω αμοιβαίου διαλόγου».

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες. Εκεί, η ευρωβουλευτής (και επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ.) Ελίζα Βόζεμπεργκ ρωτήθηκε από συναδέλφους ανταποκριτές γιατί στη 10η κοινοβουλευτική περίοδο δεν υπάρχει Ελληνας υποψήφιος για αντιπρόεδρος (χθες έγινε και η εκλογή των 14 αντιπροέδρων) από καμιά πολιτική ευρωομάδα. «Θα ήθελα να σας απαντήσω διπλωματικά, ότι την απορία που εκφράζετε γιατί για πρώτη φορά δεν υπάρχει ελληνική υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία, την έχω κι εγώ», απάντησε με τη γνωστή αφοπλιστική ευθύτητά της η κ. Βόζεμπεργκ, αφήνοντας τους συναδέλφους ακόμη πιο απορημένους. Πάντως, η διαδικασία ανέδειξε τους 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής και σήμερα αναμένεται να εκλεγούν και οι πέντε κοσμήτορες. Η κ. Βόζεμπεργκ συνεχάρη νωρίτερα και την εκ νέου εκλεγείσα με μεγάλη πλειοψηφία πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία, μαθαίνω, έχουν πολύ φιλική σχέση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αναζητούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Καταλαβαίνουν ότι αν συνεχιστεί η μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη, που επιδιώκει να λειτουργεί με όρους ενός συστήματος εξουσίας που προσομοιάζει σε καθεστώς, δεν μπορούν να περιμένουν καλύτερο μέλλον. Το νέο λαϊκό μέτωπο που επικράτησε στη Γαλλία απέδειξε ότι η Ακροδεξιά που καλπάζει σε όλη την Ευρώπη δεν είναι ανίκητη. Η Αριστερά μπορεί να είναι νικηφόρα όταν διαθέτει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, σαφές πρόγραμμα που απαντά στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Δεν είναι ζήτημα συμφωνιών, προσφέρουμε λύσεις». Αυτά είπε (ρ/σ 9,84), μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, και όποιος κατάλαβε είναι ευπρόσδεκτος να τα εξηγήσει και στη στήλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT