Αλυτρωτική ατζέντα από τα Τίρανα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Με ουσιαστική δημόσια δήλωση σκλήρυνσης της στάσης των Τιράνων έναντι της Αθήνας ισοδυναμεί η επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου σε μνημείο Τσάμηδων στην Κονίσπολη, του προέδρου της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι. Η επίσκεψη του κ. Μπεγκάι καταγράφεται λίγα 24ωρα μετά τη χορήγηση αδείας στον Φρέντη Μπελέρη ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου και των σχετικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη των νέων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την παρουσία του σε εκδήλωση «μνήμης», που πραγματοποιήθηκε στη Κονίσπολη, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, για «τους Τσάμηδες που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 1944-45», ουσιαστικά ο κ. Μπεγκάι υιοθετεί μια αλυτρωτική ατζέντα που υποστηρίζει το κόμμα των Τσάμηδων PDIU, το οποίο –διόλου παραδόξως– τον επαίνεσε, διότι έτσι τίμησε τη μνήμη «2.900 θυμάτων της ελληνικής γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης των Αλβανών της Τσαμουριάς». Επί της ουσίας η εφεύρεση της «Τσαμουριάς», τμημάτων δηλαδή της ελληνικής Ηπείρου, αποτελεί έναν έμμεσο πλην σαφή τρόπο προώθησης της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας εις βάρος της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια προφανώς αποτελεί κίνηση η οποία θεωρείται από την Αθήνα εσκεμμένη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, που υπαγορεύεται σε σημαντικό βαθμό από τη διολίσθηση του Eντι Ράμα στην εθνικιστική ατζέντα (ο κ. Μπεγκάι είναι εκλεκτός του Αλβανού πρωθυπουργού). Επιπλέον, υποδηλώνει την αδιαφορία του κ. Ράμα για το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα, καθώς με την εκλογή και –αργά ή γρήγορα– αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη θα άνοιγε, θεωρητικά, ένα παράθυρο για την επιστροφή των ελληνοαλβανικών σχέσεων σε μια διαδικασία σταδιακής βελτίωσης.

«Η κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Αλβανίας σε μνημείο που προβάλλει ανιστόρητες και ψευδείς κατηγορίες και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας είναι μια ενέργεια που παραπέμπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισμούς περασμένων εποχών», σημείωναν χθες διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «η ασυμβίβαστη αυτή με την ιστορική αλήθεια πράξη υπονομεύει την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT