Ανοίγει η βεντάλια των συγκρούσεων ενόψει εκλογών στο ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει η βεντάλια των συγκρούσεων ενόψει εκλογών στο ΠΑΣΟΚ

Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε να υπάρχουν δικαστικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα, καθώς θεωρεί κάτι τέτοιο αυτονόητο όταν «το κόμμα το διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος πρόεδρος»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πρώτη «χαρτογράφηση» του εσωκομματικού τοπίου προχωρούν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αννας Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι κλείνει ο κύκλος των διεκδικητών και μπορούν με ασφάλεια να εξαχθούν ορισμένα πρώτα συμπεράσματα. Είναι βασικό το ερώτημα πόσο μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες η είσοδος της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία έγινε δεκτή από κάποιους με πολιτικό πολιτισμό, από άλλους με ανοιχτά εχθρικές διαθέσεις, ενώ δεν λείπουν και ορισμένοι που από καθαρό υπολογισμό θεωρούν ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα που εξυπηρετεί τη στρατηγική τους και θα βοηθήσει στην ανάδειξη των δικών τους χαρακτηριστικών.

Μια χθεσινή αναφορά της κ. Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι διαμορφώνει συνθήκες μιας πρώτης σύγκρουσης ενόψει της σημερινής, πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η κ. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της (ρ/σ Πρώτο) ζήτησε να υπάρχουν δικαστικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα, καθώς, όπως είπε, θεωρεί κάτι τέτοιο αυτονόητο όταν «το κόμμα το διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος πρόεδρος». Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη έσπευσαν να απαντήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν ετέθη ως προϋπόθεση σε καμία προηγούμενη εσωκομματική εκλογική διαδικασία. «Δεν το έθεσε ο Βενιζέλος, δεν το έθεσε η Φώφη Γεννηματά, δεν το έθεσε ο Θεοδωράκης την περίοδο του ΚΙΝΑΛ, δεν το έθεσε ο Ανδρουλάκης, δεν ετέθη ποτέ από κανέναν και δεν μπορεί να μπαίνει τέτοιος όρος για μια ανοιχτή κομματική διαδικασία. Θέμα διαβλητότητας δεν ετέθη ποτέ», ήταν η πρώτη αντίδραση. Θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα θα επανέλθει σήμερα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αιφνιδίασε τους υπόλοιπους υποψηφίους, που αναμένεται να τοποθετηθούν σε αυτό, καθώς είναι ένα κεντρικό ζήτημα της διαδικασίας.

Η πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην Αννα Διαμαντοπούλου είχε ακόμα μία παράμετρο: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα δέσμευσης όλων των υποψηφίων ότι την επομένη της ανάδειξης ηγεσίας θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να βάζει όρους, τους όρους θέτει η Επιτροπή Δεοντολογίας», ήταν η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου.

Σκληρή επίθεση εναντίον της εξαπέλυσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος μίλησε για «πρόβλημα στον πυρήνα των αντιλήψεων της υποψήφιας» και για «περσινά ξινά σταφύλια».

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, θα αποφασίσει για το βασικό πλαίσιο της διαδικασίας, το χρονοδιάγραμμα για τις υποψηφιότητες, για την κατάθεση υπογραφών από τους υποψηφίους και τον «οδικό χάρτη» προς τις κάλπες. Και αναμφίβολα αναμένεται να συζητηθεί και η παράμετρος που έβαλε η κ. Διαμαντοπούλου για παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων.

Ενα άλλο ζήτημα που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεπεραστεί είναι το ζήτημα ασυμβίβαστου της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγείρει ζήτημα και ότι θα ζητήσει να ξεπεραστεί το όποιο εμπόδιο. Το ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα είναι εάν κάποιος άλλος από τους υποψηφίους εκφράσει ενστάσεις απέναντι στην υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων.

Οι υποψήφιοι, πάντως, βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα, καθώς οργανώνουν περιοδείες σε όλη τη χώρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε χθες σε Λάρισα και Βόλο. Ο Χάρης Δούκας συνεχίζει τις περιοδείες σε Λαμία, Τρίπολη, Κορινθία, παράλληλα με επισκέψεις εντός της Αττικής.

Ο Μιχάλης Κατρίνης θα επισκεφθεί Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Λάρισα. Η Μιλένα Αποστολάκη ολοκληρώνει έναν κύκλο επισκέψεων και συναντήσεων στην Αττική και θα ακολουθήσει το Ρέθυμνο. Η Νάντια Γιαννακοπούλου βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT