Δυναμιτίζει το κλίμα η Αγκυρα ενόψει των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή, που θα πραγματοποιηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα, παρουσία των δύο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με έναν πρωτοφανή τρόπο χθες το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έβαλε προσωπικά στο στόχαστρο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 15 Ιουλίου, για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου Β΄ το 1974.
Ο κ. Δένδιας προέβη τότε σε διατυπώσεις οι οποίες είθισται να γίνονται από Ελληνες αξιωματούχους για το Κυπριακό, γι’ αυτό και η επίθεση από την Αγκυρα, που υποστηρίζει πως προκαλεί προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποδηλώνει μια προκατάληψη εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που έχει κάποιες ρίζες.
Είναι δε διπλωματικά ασυνήθιστο, αν όχι απρεπές, εκπρόσωποι ξένης χώρας να επιχειρούν διάκριση μέσα στην κυβέρνηση, καθώς ουσιαστικά παρουσιάζουν τον κ. Δένδια ως αποκλίνοντα μιας, υποτίθεται, κάποιας άλλης διάθεσης που υπάρχει εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η επιλογή της Αγκυρας εκτιμάται πως συνδέεται με την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή – Ειρωνική απάντηση από το υπουργείο Aμυνας.
«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε προφανώς ειρωνικό τόνο.
Νωρίτερα το θέμα ξεκίνησε, όταν σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κ. Δένδιας «κάνει καριέρα δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού». Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη λόγος για «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική δήλωση του Ελληνα υπουργού Αμυνας Δένδια, που στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό». Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας καλείται «να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο.
Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα». Κατά τα λοιπά, παρατέθηκαν οι γνωστοί ισχυρισμοί της Αγκυρας ότι «ο τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το δικαίωμα της Τουρκίας για εγγύηση που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε από μια απόπειρα γενοκτονίας τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υπέστη κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974». Και καταλήγουν, ότι «οι Τούρκοι στρατιώτες θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και το παρόν».
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η Αγκυρα προετοιμάζει μια τεράστια φιέστα για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu» και πολλά πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου, όπως φρεγάτες, κορβέτες και αποβατικά θα αποπλεύσουν προς την Κύπρο και θα φτάσουν εκεί πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχουν στις «εορταστικές τελετές που θα πραγματοποιηθούν στη βόρεια Κύπρο από τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Υeni Safak, ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιήσει επίσημη τελετή στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ παράλληλα τουρκικά αεροσκάφη επίδειξης θα πετούν πάνω από τους αιθέρες της Κύπρου. Τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύει ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, αλλά και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει πως θα ταξιδέψει στην Κύπρο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Το χειροφίλημα
Ο κ. Μπαχτσελί προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στην Τουρκία, καθώς την περασμένη Δευτέρα ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, Σουλεϊμάν Καραντενίζ, έσκυψε και του φίλησε το χέρι. Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, αντέδρασε εντονότατα. Μάλιστα, δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε ποτέ κάποιος που πληρώνεται από αυτό το κράτος, που υποτίθεται ότι υπηρετεί ολόκληρο το έθνος, που έχει στολές και εξουσία, να σκύβει για να απευθυνθεί σε ένα μικρό μέρος της πολιτικής σε αυτή τη χώρα και να φιλάει το χέρι».
«Κόκκινο πανί» για την Αγκυρα από το 2021
Του Βασίλη Νέδου
Οι επιθέσεις των τουρκικών Αρχών αλλά και των ΜΜΕ εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Στις 15 Απριλίου 2021, μεσούσης της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε ως υπουργός Εξωτερικών την Αγκυρα και οι κοινές δηλώσεις του με τον τότε ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετατράπηκαν σε ένα ανθολόγιο αντιπαράθεσης Αθήνας και Αγκυρας. Η επίσκεψη τότε ολοκληρώθηκε ταχύτατα, με την ελληνική αποστολή να επιστρέφει στην Αθήνα με συνοπτικές διαδικασίες. Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό ο κ. Δένδιας μετατράπηκε σε «κόκκινο πανί» για την Αγκυρα.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο κ. Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών αρχικά και ως υπουργός Εθνικής Αμυνας στη συνέχεια, ουσιαστικά παραλλήλιζε την Τουρκία με την επιτιθέμενη Ρωσία, μιλώντας πάντα επί τη βάσει της αρχής, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την παραβίαση συνόρων. Η συγκεκριμένη σύγκριση προκαλεί, επίσης, διαρκή ενόχληση στην Αγκυρα, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι τον κατηγορούν ότι κινείται με βάση την εσωτερική πολιτική σκηνή. Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2023, ο κ. Δένδιας, ως ΥΠΕΞ και τότε, με αφορμή την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι, έστειλε επιστολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, με την οποία αφενός ενημέρωνε για το περιστατικό, αφετέρου ζητούσε επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. Και τότε η Αγκυρα είχε αντιδράσει καταγγέλλοντας τον κ. Δένδια. Πάντως ακόμα και στην περίοδο της ύφεσης στο πεδίο, ο κ. Δένδιας έχει διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της θετικής φάσης στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση των θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο είχε μιλήσει για διεύρυνση της ατζέντας από πλευράς της Αγκυρας.