Εντός και Εκτός: Ο Ρεχάγκελ στη Θεσσαλονίκη

Εντός και Εκτός: Ο Ρεχάγκελ στη Θεσσαλονίκη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ανακοινώθηκε χθες και επισήμως η προσχώρηση της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για την Επιστροφή Παιδιών από την Ουκρανία. Αθήνα και Οττάβα βρίσκονταν αρκετό καιρό σε συζητήσεις γι’ αυτό το αμιγώς ανθρωπιστικό θέμα, για το οποίο υπήρξαν προετοιμασίες από την Καναδή υπουργό Εξωτερικών Μελανί Ζολί και αποτέλεσε και αντικείμενο συζητήσεων με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και άλλους Ελληνες αξιωματούχους για αρκετό καιρό πριν από την επίσημη ανακοίνωση τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κίεβο. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή των παιδιών, που απήχθησαν παρανόμως από τη Ρωσία, στις οικογένειές τους στην Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι από τις αρκετές χιλιάδες παιδιών που εκτιμάται ότι έχουν απαχθεί από τη Ρωσία, λιγότερα από 400 έχουν επιστραφεί στις εστίες τους στην Ουκρανία. Στη Συμμαχία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Αργεντινή, η Ιαπωνία και η Χιλή, ενώ η Ε.Ε. έχει καθεστώς παρατηρητή.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η επιτάχυνση των εκδόσεων βίζας για επίσκεψη λίγων ημερών σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από Τούρκους πολίτες έχει ενθουσιάσει όλους τους επαγγελματίες που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον τουρισμό, καθώς ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο φαίνεται ότι στον τουρκικό Τύπο καταγράφονται διαμαρτυρίες για τη βίζα προς τα ελληνικά νησιά από Τούρκους επαγγελματίες του τουρισμού. Μάλιστα κάποιοι απαιτούν κατάργηση της βίζας προκειμένου οι Τούρκοι τουρίστες να παραμείνουν στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου και να μην αφήνουν τα χρήματά τους στα ελληνικά νησιά. Η πτώση της τουριστικής κίνησης στους πιο σημαντικούς προορισμούς (Τσεσμέ, Αλικαρνασσός κ.λπ.) κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% και είναι αντιληπτό ότι οι Τούρκοι ξενοδόχοι δεν είναι καθόλου χαρούμενοι. Βέβαια, εκείνο που λείπει από τη συζήτηση είναι ο λόγος που οι Τούρκοι τουρίστες πλημμυρίζουν τα ελληνικά νησιά. Οσο παράδοξο και αν ακούγεται για μια χώρα της οποίας το νόμισμα ισοδυναμεί με λιγότερο από 3 λεπτά του ευρώ, οι τιμές εστίασης στα ελληνικά νησιά φαίνονται στους Τούρκους επισκέπτες ως αρκετά χαμηλότερες σε σύγκριση με τα τουρκικά παράλια…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Κάτι τέτοιο δεν είναι, φυσικά, παράλογο, καθώς τυχόν αποτυχία του μέτρου θα είχε αντανάκλαση και στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. «Εκείνοι που εμφανίζονται πρόσκαιρα ως Αη Βασίληδες αποδεικνύονται Δρακουμέλ», είπε από το συνέδριο «7th InvestGR Forum 2024: Charting the Future» ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι μόλις 3 στους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησαν σε αμφισβήτηση του φόρου εισοδήματος. Ο ακριβής αριθμός, όπως τον περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, είναι 122 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 386.000 που έχουν έως τώρα υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις τους. Η επιτυχία αυτή συνεπάγεται περισσότερα έσοδα για το κράτος, ωστόσο κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι παρά κλάσμα της πραγματικής φορολογητέας ύλης. Και, πρακτικά, ο κ. Χατζηδάκης υπονοεί ότι από το μηδέν που εισέπραττε το κράτος πριν, η νέα κατάσταση είναι σαφώς προτιμότερη. Οι «Δρακουμέλ» του κ. Χατζηδάκη είναι όσοι, όπως εξήγησε, «υπόσχονται περισσότερα από όσα αντέχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Θεσσαλονίκη και η 88η Διεθνής Εκθεσή της (ΔΕΘ), όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Για την προώθηση της γερμανικής υποψηφιότητας στη ΔΕΘ επελέγη ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο Οτο Ρεχάγκελ, γνωστός και στην τελευταία γωνιά της χώρας ως ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας του 2004. Ο κ. Ρεχάγκελ παρουσιάζεται με τη γνωστή αειθαλή εμφάνιση και τη χαρακτηριστική προφορά του στα γερμανικά, καλώντας τους Ελληνες να βρεθούν μαζί του στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η φετινή ΔΕΘ. Παρά τα 86 χρόνια του δεν φαίνεται να πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτος. Εξυπνο το γερμανικό τρικ, καθώς ο κ. Ρεχάγκελ είναι συμπαθής σε όλους τους Ελληνες, ποδοσφαιρόφιλους και μη.

Η ΑΤΑΚΑ

«Χάσαμε το μεγάλο στοίχημα να διαμορφώσουμε όρους και προϋποθέσεις ώστε η νέα γενιά να έχει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Χρειάζεται συστηματική δουλειά και όραμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις οι οποίες αίρουν όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Σε αυτό το τοπίο, θα πρέπει από τη μια πλευρά να είμαστε πραγματιστές αλλά από την άλλη να συνομιλήσουμε με την κοινωνία και να κατανοήσουμε τους προβληματισμούς των πολιτών. Θεωρώ ότι ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνουν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να έρθουν μέσα στην κοινωνία και να την ακούσουν». Αυτά είπε (ρ/σ 9,84) ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, θέτοντας –μάλλον κομψά– την ατζέντα που πρέπει να αντιληφθούν οι πολλοί υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT