Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: «Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα»

Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: «Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα»

Τι είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι προσδοκά και ελπίζει στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν στη σημερινή ψηφοφορία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα, συνέχεια και εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τόνισε: «Η Κύπρος είναι η τελευταία διαιρεμένη περιοχή και ελπίζω ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό και ότι οι συζητήσεις των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πάντα στο πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Κληθείς να πάρει θέση για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε τα εξής: «Γνωρίζω ότι η Ε.Ε. έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και νομίζω ότι είναι ορθή προτεραιότητα». 

Επισήμανε, επιπλέον, ότι «έχουμε υιοθετήσει το σύμφωνο μετανάστευσης που είναι σημαντικό», ενώ είπε ότι «πρέπει ταυτόχρονα να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές ποιοι θα φτάνουν στην Ε.Ε., αλλά τα κυρίαρχα κράτη». 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συμμετέχει στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Blenheim Palace του Οξφορντσάιρ, οικοδεσπότης της οποίας θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί σε βρετανικό έδαφος θα είναι το πρώτο βήμα ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το οποίο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Από τη Σύνοδο θα απουσιάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της στο αξίωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT